Det bästa och enklaste sättet att förebygga smittspridning är god handhygien. Grundregeln är att tvätta händerna efter toalettbesök, före måltid eller hantering av livsmedel och när du har hanterat något smutsigt eller händerna känns smutsiga.
Desinficera händerna innan och efter att du träffar omsorgstagare, innan och efter olika vårdmoment, och låt dem torka. Låt även händerna torka innan du tar på dig handskar.
När händerna kommer i kontakt med föremål, mat och andra personer kan mikroorganismer fastna på händerna. De kan smitta oss när våra händer sedan kommer i kontakt med ögon, näsa eller mun. Vi kan också föra mikroorganismer vidare till andra.
Handhygien är en del av basala hygienrutiner och en av de viktigaste åtgärderna för att förebygga smittspridning och vårdrelaterade infektioner.
Vårdrelaterad infektion, VRI
En vårdrelaterad infektion är en infektion som uppkommer hos en person under slutenvård eller till följd av diagnostik, behandling eller omvårdnad inom övrig vård och omsorg. Drygt en tredjedel av alla vårdskador är vårdrelaterade infektioner. Uppskattningsvis kan 50 procent av infektionerna undvikas.
God handhygien är också en viktig del i att motverka antibiotikaresistens. Förebyggande arbete med vårdhygien och hygienrutiner i samhället förebygger infektioner och smittspridning vilket in sin tur minskar behovet av antibiotika.
Rena händer räddar liv
Webbutbildning: Basala hygienrutiner i vård och omsorg
Webbutbildningen vänder sig till personal inom hemtjänst, särskilt boende, LSS-boende och i bostad med särskild service enligt SoL och syftar till att beskriva vikten av basala hygienrutiner och att öka följsamheten till dessa. Den tar även upp personlig skyddsutrustning.