Ett sätt att bedöma om någon har ohälsosamma matvanor är att använda ett antal strukturerade frågor. De finns i NPO levnadsvanors Vägledning för enhetlig dokumentation av en persons levnadsvanor, och bygger på Socialstyrelsens tidigare kostindex.
Frågorna handlar om hur ofta man äter sådant som grönsaker och rotfrukter, frukt och bär, fisk och skaldjur, kaffebröd, choklad, godis, chips och liknande snacks, och hur ofta man dricker sådant som läsk och saft. Svaren kan ge en uppskattning av om någon har hälsosamma eller ohälsosamma matvanor.
NPO levnadsvanor är det nationella programområdet för levnadsvanor inom regionernas nationella system för kunskapsstyrning.
Dokumentation av levnadsvanor, vägledning – Sveriges regioner i samverkan
Rekommendationer vid ohälsosamma matvanor
Hälso- och sjukvården bör erbjuda kvalificerat rådgivande samtal till patienter med ohälsosamma matvanor. Grupper som har högre risk för ohälsa behöver prioriteras.
Ta del av de fullständiga rekommendationerna vid ohälsosamma matvanor i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor.
Socialstyrelsens ationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor
Webbutbildning om samtal och råd om bra matvanor
Samtal och råd om bra matvanor är en webbutbildning för hälso- och sjukvårdspersonal om att stödja patienter att förändra sina matvanor. Utbildningen ger dig bland annat teoretiska kunskaper för att kunna ge råd om bra matvanor, för att identifiera vem som behöver stöd och grundläggande kunskaper om det kvalificerat rådgivande samtalet. Utbildningen är framtagen av Socialstyrelsen och Livsmedelsverket.
Mer information och anmälan till webbutbildningen Samtal och råd om bra matvanor
Spel för att inspirera till hälsosamma levnadsvanor
Spelet ”Bra vanor – tänk stort, börja smått” inspirerar på ett lekfullt sätt till hälsosamma levnadsvanor, och har tagits fram av Socialstyrelsen. Tanken är att materialet ska locka till att dels pröva kravlösa fysiska aktiviteter som kan bryta stillasittande, dels våga pröva nya livsmedel.
Materialet består dels av ett spel med en spelplan, dels av en blädderpärm med förslag på olika aktiviteter som spelaren ska utföra för att kunna gå vidare på spelplanen.
Spelet riktar sig främst till personer med kognitiv funktionsnedsättning som har stöd utifrån LSS eller SoL.
Beställ spelet "Bra vanor – tänk stort, börja smått" hos Socialstyrelsen
Handledning för spelet om hälsosamma levnadsvanor för personal (pdf)