Vi ser över innehållet på sidan
Sidan håller på att uppdateras utifrån ny kunskap i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor.
Ett sätt att bedöma om någon har ohälsosamma matvanor är att använda ett antal strukturerade frågor. De finns i NPO levnadsvanors Vägledning för enhetlig dokumentation av en persons levnadsvanor, och bygger på Socialstyrelsens tidigare kostindex.
Frågorna handlar om hur ofta man äter sådant som grönsaker och rotfrukter, frukt och bär, fisk och skaldjur, kaffebröd, choklad, godis, chips och liknande snacks, och hur ofta man dricker sådant som läsk och saft. Svaren kan ge en uppskattning av om någon har hälsosamma eller ohälsosamma levnadsvanor.
NPO levnadsvanor är det nationella programområdet för levnadsvanor inom regionernas nationella system för kunskapsstyrning.
Dokumentation av levnadsvanor, vägledning – Sveriges regioner i samverkan
Rekommendationer vid ohälsosamma matvanor
Hälso- och sjukvården bör erbjuda kvalificerat rådgivande samtal till patienter med ohälsosamma matvanor. Grupper som har högre risk för ohälsa behöver prioriteras.
Ta del av de fullständiga rekommendationerna vid ohälsosamma matvanor i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor.
Socialstyrelsens ationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor
Webbutbildning om samtal och råd om bra matvanor
Samtal och råd om bra matvanor är en webbutbildning för hälso- och sjukvårdspersonal om att stödja patienter att förändra sina matvanor. Utbildningen ger dig bland annat teoretiska kunskaper för att kunna ge råd om bra matvanor, för att identifiera vem som behöver stöd och grundläggande kunskaper om det kvalificerat rådgivande samtalet. Utbildningen är framtagen av Socialstyrelsen och Livsmedelsverket.
Mer information och anmälan till webbutbildningen Samtal och råd om bra matvanor