Ohälsosamma matvanor

För vissa grupper är ohälsosamma matvanor mer riskfyllda än för andra, och för dessa är det särskilt angeläget med stöd för att äta mer hälsosamt. Exempel på sådana högriskgrupper är personer med högt blodtryck, blodfettsrubbningar, övervikt, diabetes, depression, ångest, schizofreni, personer som har haft en hjärtinfarkt eller har en funktionsnedsättning.

Vi ser över innehållet på sidan

Sidan håller på att uppdateras utifrån ny kunskap i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor.

Ett sätt att bedöma om någon har ohälsosamma matvanor är att använda ett antal strukturerade frågor. De finns i NPO levnadsvanors Vägledning för enhetlig dokumentation av en persons levnadsvanor, och bygger på Socialstyrelsens tidigare kostindex.

Frågorna handlar om hur ofta man äter sådant som grönsaker och rotfrukter, frukt och bär, fisk och skaldjur, kaffebröd, choklad, godis, chips och liknande snacks, och hur ofta man dricker sådant som läsk och saft. Svaren kan ge en uppskattning av om någon har hälsosamma eller ohälsosamma levnadsvanor.

NPO levnadsvanor är det nationella programområdet för levnadsvanor inom regionernas nationella system för kunskapsstyrning.

Dokumentation av levnadsvanor, vägledning – Sveriges regioner i samverkan

Rekommendationer vid ohälsosamma matvanor

Hälso- och sjukvården bör erbjuda kvalificerat rådgivande samtal till patienter med ohälsosamma matvanor. Grupper som har högre risk för ohälsa behöver prioriteras.

Ta del av de fullständiga rekommendationerna vid ohälsosamma matvanor i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor.

Socialstyrelsens ationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor ger bland annat rekommendationer om vilket stöd hälso- och sjukvården och tandvården bör erbjuda till personer med ohälsosamma matvanor. Riktlinjerna är ett stöd för dem som beslutar om resurserna i hälso- och sjukvården och tandvården. Här kan du ta del av alla rekommendationer i riktlinjerna.

​Webbutbildning om samtal och råd om bra matvanor

Samtal och råd om bra matvanor är en webbutbildning för hälso- och sjukvårdspersonal om att stödja patienter att förändra sina matvanor. Utbildningen ger dig bland annat teoretiska kunskaper för att kunna ge råd om bra matvanor, för att identifiera vem som behöver stöd och grundläggande kunskaper om det kvalificerat rådgivande samtalet. Utbildningen är framtagen av Socialstyrelsen och Livsmedelsverket.

Mer information och anmälan till webbutbildningen Samtal och råd om bra matvanor 

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Nationella riktlinjer 2024 – Vård vid ohälsosamma levnadsvanor. Socialstyrelsen 2024.
Nationella riktlinjer 2024 – Indikatorer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor. Socialstyrelsen 2024.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!