Otillräcklig fysisk aktivitet

För vissa grupper är otillräcklig fysisk aktivitet mer riskfyllt än för andra. Det är därför särskilt angeläget att dessa grupper får hjälp och stöd att öka sin fysiska aktivitet. Exempel på sådana högriskgrupper är personer som har diabetes, blodfettsrubbning, övervikt, fetma eller stort bukomfång, depression, schizofreni och personer med funktionsnedsättning.

Vi ser över innehållet på sidan

Sidan håller på att uppdateras utifrån ny kunskap i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor.

Med otillräcklig fysisk aktivitet avses att man inte når upp till FYSS allmänna rekommendationer om fysisk aktivitet. FYSS är en förkortning för fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling, och är ett kunskapsstöd framtaget av Yrkesföreningar för fysisk aktivitet. 

Här hittar du FYSS allmänna rekommendationer (FYSS 2021) och mer information:

FYSS – evidensbaserad kunskapsbas

Rekommendationer vid otillräcklig fysisk aktivitet

Hälso- och sjukvården bör erbjuda stöd till vuxna som är otillräckligt fysiskt aktiva – i första hand rådgivande samtal. Vid behov kan det rådgivande samtalet kombineras med tillägg av skriftlig ordination av fysisk aktivitet eller stegräknare.

Ta del av de fullständiga rekommendationerna vid otillräcklig fysisk aktivitet i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor.

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor ger bland annat rekommendationer om vilket stöd hälso- och sjukvården och tandvården bör erbjuda till personer som inte är tilllräckligt fysiskt aktiva. Riktlinjerna är ett stöd för dem som beslutar om resurserna i hälso- och sjukvården och tandvården. Här kan du ta del av alla rekommendationer i riktlinjerna.

En arbetsmetod för att främja fysisk aktivitet

Ett exempel på skriftlig ordination av fysisk aktivitet är metoden Fysisk aktivitet på recept, FaR. Arbetsmetoden innebär att patient och vårdgivare kommer överens om att ökad fysisk aktivitet ska ingå som en del av behandlingen.

FaR innebär att ordinera fysisk aktivitet på motsvarande sätt som ett läkemedel. Arbetsmetoden bygger på ett patientcentrerat förhållningssätt. Det som styr det patientcentrerade samtalet är patientens hälsotillstånd, besvär, diagnoser och eventuella riskfaktorer, tidigare erfarenheter samt vad som känns roligt och möjligt att genomföra.

Samtalet kan leda fram till en skriftlig ordination av fysisk aktivitet på recept. Den ordinerade aktiviteten kan antingen vara en aktivitet som patienten bedriver på egen hand eller en organiserad aktivitet. 

Som stöd för rådgivningen och den skriftliga ordinationen används FYSS.

Tanken med FaR är att hälso- och sjukvården ska samarbeta med olika aktivitetsarrangörer i närområdet för att stötta individen till att både öka och vidmakthålla sin aktivitetsnivå. Aktivitetsarrangörer kan vara frivilligorganisationer som idrottsföreningar, pensionärsföreningar och patientföreningar, eller kommunala anläggningar och privata företagare.

Det är viktigt med uppföljning av FaR-ordinationen, för att bland annat justera ordinationen och vid behov arbeta mer med motivationen.

Film med rådgivande samtal (MI) om fysisk aktivitet

Barbro Holm Ivarsson har tagit fram en film som illustrerar rådgivande samtal om otillräcklig fysisk aktivitet. Filmen är ett exempel på hur hälso- och sjukvården kan arbeta med stöd till fysisk aktivitet enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor. Använd gärna filmen som underlag för diskussion och reflektion på arbetsplatsträffar och vid utbildningsträffar.

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Nationella riktlinjer 2024 – Vård vid ohälsosamma levnadsvanor. Socialstyrelsen 2024.
Nationella riktlinjer 2024 – Indikatorer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor. Socialstyrelsen 2024.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!