Det går inte att ange en gräns för när alkoholkonsumtion är helt riskfri, men ju mindre alkohol desto mindre risk för skada, sjukdom och för tidig död.
Risken varierar mellan individer och beror till exempel på ålder, dryckesmönster och hälsa. Det finns också tillfällen då alkohol bör undvikas helt, till exempel före 18 års ålder, vid graviditet och inför en operation.
Personer med riskbruk behöver stöd
Inom hälso- och sjukvården används uttrycket riskbruk av alkohol för att upptäcka personer som bör erbjudas stöd för att minska sin alkoholkonsumtion, det vill säga de som dricker antingen
- 10 standardglas eller mer i veckan
- 4 standardglas eller mer vid samma tillfälle (så kallad intensivkonsumtion) en gång i månaden eller oftare.
Ett standardglas innehåller 12 gram alkohol och motsvarar exempelvis 33 cl starköl, 12–15 cl vin eller knappt 4 cl sprit.
Gränserna gäller både män och kvinnor, men vårdpersonalen behöver alltid göra en individuell bedömning.
Rekommendationer vid riskbruk av alkohol
Hälso- och sjukvården och tandvården bör erbjuda rådgivande samtal till vuxna som har ett riskbruk av alkohol. Vissa grupper ska prioriteras, bland annat vuxna med särskild risk för allvarlig sjukdom eller försämrat tillstånd på grund av alkoholbruket, och vuxna som ska opereras. Även gravida och unga under 18 år som dricker alkohol behöver få olika typer av insatser, liksom unga vuxna med riskbruk av alkohol.
Ta del av de fullständiga rekommendationerna vid riskbruk av alkohol i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor.
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor
Vid skadligt bruk eller beroende behövs behandling
Bland dem som har ett riskbruk av alkohol kan det finnas personer som redan har utvecklat ett skadligt bruk eller beroende. För vård vid skadligt bruk och beroende finns särskilda nationella riktlinjer.
Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk eller beroende – Socialstyrelsen
Podd om rådgivning om alkoholvanor
Rådgivande samtal om alkohol – fyra filmer
Socialstyrelsens filmer om rådgivande samtal om alkohol riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar med att stödja patienter med riskabla alkoholvanor att dricka mindra. De innehåller även frågor för reflektion och diskussion.
Film: Enkla råd om alkohol
Äldre och alkohol – för hemtjänst och hemsjukvård
Webbutbildningen är tänkt att bidra till att äldre personer med alkoholproblem som har hemtjänst eller hemsjukvård får god vård, stöd och omsorg utifrån sina individuella behov.
Äldre och alkohol – för biståndshandläggare
Webbutbildningen är tänkt att bidra till att personal som möter äldre personer i sina hem får bättre förutsättningar att klara sitt uppdrag, och få en bra arbetsmiljö.