Rättslig reglering

​Kommunens arbete regleras i lagar och förordningar och i föreskrifter och allmänna råd. Inom kommunen finns socialtjänsten och kommunal hälso- och sjukvård.

Här beskrivs kortfattat vad som avses med socialtjänst respektive kommunal hälso- och sjukvård.

Socialtjänst

Med socialtjänst avses i första hand den verksamhet som regleras genom bestämmelser i socialtjänstlagen (2001:453), SoL, lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall, LVM och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, samt personlig assistans som utförs med assistansersättning som regleras i 51 kap. socialförsäkringsbalken (2010:110).

Socialtjänst avser även handläggning av ärenden som rör adoptioner, faderskap, vårdnad, boende och umgänge enligt föräldrabalken (1049:381).

Kommunal hälso- och sjukvård

Med kommunal hälso-och sjukvård menas sjukvård som genom kommunens åtagande ges i vårdtagarens bostad eller på boende där vårdtagaren vistas. Kommunerna ansvarar enligt hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) för hälso- och sjukvård (förutom läkarinsatser) i särskilt boende och dagverksamheter samt, i de fall kommunen har avtal med regionen, även för hemsjukvård i ordinärt boende.

Vårdtagare inom den kommunala hälso- och sjukvården kan vara särskilt sårbara då ansvaret för deras vård och omsorg delas mellan olika aktörer. Läkaren i primärvården, den medicinskt ansvariga sjuksköterskan (MAS) i kommunen, den medicinskt ansvariga för rehabilitering (MAR) i kommunen, den socialt ansvariga samordnaren (SAS) i kommunen samt verksamhetschefen för särskilda boende respektive hemtjänsten behöver samordna stödet omkring vårdtagarna och klargöra roller och ansvar.

Krisberedskap och civilt försvar inom kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst - Kunskapsguiden

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus HSLF-FS 2024:10

I de allmänna råden hittar du förutom riktvärden för både lägsta och högsta inomhustemperatur, råd om vad du kan göra för att sänka en fastighets inomhustemperatur när det är varmt ute. De råden riktar sig framför allt till tillsynsmyndigheter och kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnder, men bör även användas av fastighetsägare och verksamhetsutövare för egenkontroll på exempelvis särskilda boenden för äldre, bostäder med särskild service och hem för vård eller boende (HVB).
Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). Sveriges Riksdag.
Krisberedskap i socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård. ​Socialstyrelsen.
Socialtjänstlagen (2001:453) (SoL). Sveriges Riksdag.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!