Vid anmälningar om oro för ett barn ska socialnämnden efter den omedelbara skyddsbedömningen bedöma om en utredning ska inledas eller inte. En utredning ska inledas om ett barn kan vara i behov av insatser till skydd eller stöd från socialtjänsten. En utredning ska inte inledas om det står klart att socialnämnden inte kan eller bör vidta några åtgärder.
Barn har rätt till relevant information och bör få möjlighet att komma till tals med socialtjänsten om innehållet i en anmälan, men socialtjänsten behöver göra individuella bedömningar utifrån varje barns situation.
Att tänka på vid förhandsbedömning
Arbetet med förhandsbedömning är reglerat i lagstiftning och föreskrift. Det finns också vägledning att hämta i förarbeten som propositioner samt JO-beslut. I arbetet med förhandsbedömningar är det bland annat bra att känna till vad som gäller kring
- socialtjänstens tidigare kännedom om barnet och familjen
- kontakter under förhandsbedömningen
- anmälningsmöten
- tidsgränsen för förhandsbedömning.
Socialtjänstens tidigare kännedom
Som underlag i förhandsbedömningen får socialtjänsten ta del av det som tidigare är känt om barnet inom den egna socialtjänsten. Om det är möjligt får socialtjänsten ta del av tidigare inkomna anmälningar om barnet som inte lett till utredning.
Kontakter under förhandsbedömningen
Socialtjänsten kan ta kontakt med barnet, vårdnadshavarna och den som har gjort anmälan för att få mer information om oron samt barnets och vårdnadshavarnas inställning till den. Om andra kontakter behöver tas inleds en utredning.
Anmälningsmöten
Socialnämnden bör erbjuda barnet, vårdnadshavaren och den som gjort anmälan ett möte, om det är till barnets bästa att ett sådant möte äger rum. I vissa situationer kan det vara olämpligt att ha ett möte. Mötet syftar till att uppmärksamma barnets situation och att stimulera samverkan. Om barnet ska vara med på mötet får man avgöra från fall till fall utifrån barnets ålder och mognad. Det är viktigt att barn och vårdnadshavare får information om syftet med mötet och att deltagandet är frivilligt. Socialnämnden ska följa reglerna i lagen om offentlighet och sekretess.
Tidsgränsen för förhandsbedömningar
Det finns en tidsgräns för arbetet med förhandsbedömningar. Socialnämnden ska fatta beslut om att inleda eller inte inleda utredning inom fjorton dagar från det att anmälan kom in.