Följa upp öppna insatser

Insatser inom socialtjänsten ska vara av god kvalitet. För att säkerställa detta behöver socialtjänsten regelbundet följa upp insatsen tillsammans med barn, vårdnadshavare och den som utför insatsen.

De mål som formulerats i uppdraget eller genomförandeplanen är naturliga utgångspunkter för uppföljningen. Det är viktigt för barn och vårdnadshavare att man tar reda på om insatsen ger den hjälp som är tänkt eller om insatsen behöver ändras. Uppföljningen av en eller flera insatser kan också ge ett värdefullt och nödvändigt underlag för kunskaps- och metodutveckling i verksamheten.

Mer om systematisk uppföljning hos Kunskapsguiden

Användarstöd för systematisk uppföljning med BBIC-variabler hos Socialstyrelsen

Viktiga utgångspunkter vid uppföljningen av öppna insatser

Arbetet med uppföljningen av öppna insatser styrs bland annat av lagar, förordningar, föreskrifter och allmänna råd. Vid uppföljning av öppna insatser är den lagliga regleringen inte lika detaljerad som vid uppföljning av barn placerade i samhällsvård.

Här är några exempel på utgångspunkter för socialtjänstens uppföljning av insatser på individnivå:

  • Socialnämnden bör verka för att barn och vårdnadshavare eller den unge är delaktiga i uppföljningen av öppenvårdsinsatser.
  • Uppföljningen bör göras i samråd med den som utför insatsen.
  • Socialnämnden har ett särskilt uppföljningsansvar för insatser i form av kontaktperson, särskilt kvalificerad kontaktperson och kontaktfamilj.
  • De mål som formulerats i uppdrag till utförare, eller i genomförandeplanen när det gäller kontaktpersoner, särskilt kvalificerade kontaktpersoner eller kontaktfamiljer är naturliga utgångspunkter för uppföljningen.
  • Uppföljningen ska dokumenteras både av socialnämnden och den som utför insatsen.
  • Om barnet flyttar under pågående insats kan ärendet under vissa förutsättningar flyttas till den nya kommunen.

BBIC erbjuder stöd genom handläggningsprocessen

Som stöd för socialnämndens arbete med barn och unga finns Barns behov i centrum, BBIC, hos Socialstyrelsen. BBIC innehåller en struktur för handläggning, genomförande och uppföljning av myndighetsutövningen. Det är anpassat efter socialtjänstens regelverk

BBIC – Socialstyrelsen

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Utreda barn och unga – Handbok för socialtjänsten Socialstyrelsen, 2023.
Grundbok i BBIC – Barns behov i centrum Socialstyrelsen, 2023
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:5) om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS Socialstyrelsen, 2014. Socialstyrelsen, 2014.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!