Planera och genomföra öppna insatser

Efter att socialnämnden fattat beslut om en öppen insats, behöver man planera hur insatsen ska genomföras. Utgångspunkten är bedömningen av barnets behov som man kommit fram till i utredningen.

Det är viktigt att barnet och vårdnadshavarna är delaktiga när man planerar den öppna insatsen eftersom det kan öka sannolikheten för att stödet får önskade resultat. Många gånger sker planeringen av insatser parallellt med utredningens avslutande skede. En viktig del i arbetet med att utforma ett uppdrag eller en genomförandeplan är att konkretisera de övergripande målen som formulerades i beslutsunderlaget.

Planera insatser

Arbetet med att utforma uppdrag och planera insatser är reglerat i olika bestämmelser i lagar, föreskrifter och allmänna råd.

Klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer om planeringens olika delar som handlar om uppdrag till utförare, genomförandeplan och planeringsmöten.

Uppdrag till utförare

Vilka uppgifter som lämnas till utföraren avgörs i det enskilda fallet utifrån reglerna i Offentlighets- och sekretesslagen, OsL. Socialtjänsten ska dokumentera uppdraget till utföraren. Av dokumentationen ska det bland annat framgå vad som ingår i uppdraget och de mål som gäller för insatsen. Det ska också finnas en beskrivning av hur uppföljningen ska ske, och vilken information utföraren av insatsen ska lämna till socialnämnden när insatsen avslutas.

Genomförandeplan

Vid beslut om insats i form av kontaktperson, särskilt kvalificerad kontaktperson och kontaktfamilj är det socialnämnden som bör upprätta en genomförandeplan. Vid andra biståndsbedömda öppna insatser bör den som utför insatsen upprätta en genomförandeplan. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:5) beskriver vad en genomförandeplan bör innehålla. Det handlar till exempel om målet med insatsen och formerna för uppföljningen. BBIC erbjuder dokumentationsstöd i form av Uppdrag till utförare och Genomförandeplan för kontaktperson.

Planeringsmöten

Öppna insatser kan vara en kombination av insatser där det finns behov av samordning och samverkan. Socialnämnden har ett huvudansvar för att samverkan sker i frågor som rör barn som far illa eller riskerar att fara illa. Det gäller både i individärenden och på övergripande nivåer. Ett sätt att arbeta med detta är att socialtjänsten bjuder in berörda till planeringsmöten innan man börjar planera för en öppen insats. BBIC:s grundbok beskriver närmare syftet med ett planeringsmöte.

Barns behov i centrum, BBIC, erbjuder stöd för att utforma och planera insatser i öppenvård.

BBIC – Socialstyrelsen

Information till utförare

Den som ska utföra insatsen behöver få tillräckligt med information för att kunna genomföra uppdraget på ett ändamålsenligt sätt. Vilka uppgifter socialnämnden behöver lämna ut beror på omständigheterna i det enskilda ärendet.

Om uppgifterna som ska lämnas till utföraren omfattas av sekretess behöver socialnämnden göra en sekretessprövning innan uppgifterna lämnas till utföraren. Om det saknas samtycke behöver nämnden pröva möjligheten att lämna ut uppgifter enligt bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen, OSL.

Samordnad individuell planering – SIP

I socialtjänstlagen, SoL, och hälso- och sjukvårdslagen, HSL, finns bestämmelser om en samordnad individuell plan, en så kallad SIP. Bestämmelserna innebär att socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska ta fram en gemensam plan när den enskilde behöver insatser från både socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Skyldigheten gäller om kommunen eller regionen bedömer att planen behövs för att den enskilde ska få sina behov tillgodosedda. Den enskilde ska samtycka till eller efterfråga planen.

Syftet är att säkerställa samarbetet mellan kommun och region och den enskilde, så att personen får sina behov av hälso- och sjukvård och socialtjänst tillgodosedda. Behovet kan vara särskilt stort för ungdomar med psykosociala behov.

En SIP behöver inte upprättas om det redan finns en plan som uppfyller föreskrivna krav, till exempel en genomförandeplan.

BBIC erbjuder stöd genom handläggningsprocessen

Som stöd för socialnämndens arbete med barn och unga finns Barns behov i centrum, BBIC, hos Socialstyrelsen. BBIC innehåller en struktur för handläggning, genomförande och uppföljning av myndighetsutövningen. Det är anpassat efter socialtjänstens regelverk.

BBIC – Socialstyrelsen

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Utreda barn och unga – Handbok för socialtjänsten Socialstyrelsen, 2023.
Grundbok i BBIC – Barns behov i centrum Socialstyrelsen, 2023
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:5) om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS Socialstyrelsen, 2014.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.