Hälso- och sjukvårdslagstiftning
Vilken vård som ska ges regleras i flera olika lagar, beroende på om flickan eller kvinnan är folkbokförd i Sverige eller är nyanländ. Bestämmelser om vård för dem som är bosatta och folkbokförda i Sverige finns bland annat i hälso- och sjukvårdslagen och patientlagen. Vård till dem som är asylsökande eller som saknar nödvändiga tillstånd regleras i lagen om hälso-och sjukvård åt asylsökande med flera och i lagen om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd.
Hälso- och sjukvårdslag (2017:30)
Lag (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande m. fl.
Vård, behandling och bemötande
I det här avsnittet ges kort information om vård och behandling efter könsstympning. Texten baseras på innehållet i Socialstyrelsens kunskapsstöd Kvinnlig könsstympning – ett stöd för hälso- och sjukvårdens arbete.
Information, stöd och råd
Den inledande kontakten består av samtal med kvinnan och bör innehålla information om vilken behandling som kan vara aktuell utifrån hennes situation. Samtalen behöver också innehålla stöd och råd för hur den fortsatta vården bäst planeras och om det behövs remiss till specialist.
Kirurgiska åtgärder
Det kan behövas kirurgiska åtgärder för att minimera besvär och öka livskvaliteten efter tidigare könsstympning. Flera specialister kan behöva delta och samverka i vården runt kvinnan, exempelvis gynekolog, urolog och plastikkirurg men även psykolog, kurator eller psykiater.
Öppningsoperation
Komplikationer och långvariga besvär hos kvinnor som blivit utsatta för infibulation (faraonisk könsstympning) kan lindras av en öppningsoperation (defibulering).
Innan operation är det viktigt att ta reda på kvinnans egna önskemål och förväntningar. Informera om hur ingreppet går till. Om patienten accepterar kan det ibland vara lättare att förklara med hjälp av bilder eller en spegel i samband med undersökningen. Begreppet ”öppning” kan uppfattas negativt av en del kvinnor eftersom det skapar en bild av exponerat underliv.
Öppningsoperation kan ske även under graviditet och förlossning. Redan under graviditeten är det därför viktigt att kunna ge kvinnan adekvat information så att kvinnan och barnmorskan tillsammans kan avgöra vad som är bäst för just henne.
Öppningsoperation barn och unga
En sammanvägning av fysiska, psykiska och sociala komplikationer hos en flicka som är könsstympad med infibulation bör tas in i bedömningen inför en kirurgisk åtgärd. Samtycke från flickan krävs, och i vissa fall vårdnadshavarnas, beroende på flickans ålder och mognad.
Klitorisrekonstruktion
Rekonstruktion av klitoris kan leda till minskad smärta och bättre sexuell funktion, men det är i dagsläget inte vetenskapligt säkerställt och en del upplever inte förbättrad sexuell funktion.
Rådgivning i frågor om sexualitet
Sexuell lust är en komplicerad sammanvävning av kroppsliga, sociala och kulturella omständigheter och erfarenheter. För kvinnor som utsatts för könsstympning finns möjligheter att få rådgivning i frågor som rör sexualitet. Det är ofta en viktig del av behandlingen.
Specialistmottagningar
I Sverige finns två etablerade specialistmottagningar som erbjuder vård och behandling till flickor och kvinnor med erfarenhet av könsstympning. Det är Amelmottagningen i Stockholm och Vulvamottagningen i Göteborg. Det finns även specialistkunskap i andra delar av landet. Man kan söka i sin region vid behov av att kontakta specialist.
Amelmottagningen
Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm tar emot flickor och kvinnor med erfarenhet av könsstympning. Här arbetar kvinnliga gynekologer, barnmorskor och kuratorer. Mottagningen tar emot patienter från hela Sverige. Remiss behövs inte. På Amelmottagningens webbplats finns patientinformation på flera olika språk, utbildning om kvinnlig könsstympning och samtalsstöd för professionen.
Vulvamottagningen
På Angereds Närsjukhus i Göteborg finns Vulvamottagningen som ger vård till flickor och kvinnor som har utsatts för könsstympning. Mottagningen tar emot patienter från 13 år från hela Sverige. Här arbetar ett specialiserat team som består av barnmorskor, gynekolog, undersköterska, kurator och sexualrådgivare. Samtliga är kvinnor. Patienterna får en tid till mottagningen via en remiss från en annan vårdgivare eller via egen kontakt med mottagningen.