I den här texten används begreppen sexuell exploatering och sex mot ersättning. Att vi använder begreppet sex mot ersättning betyder inte att vi förringar det ansvar som ligger på förövaren, utan för att underlätta förståelsen och kommunikationen med barn och unga som har blivit utsatta.
Många barn och unga som har haft sex mot ersättning ser inte sig själva som utsatta för sexuell exploatering eller övergrepp. I mötet med barn och unga är det därför viktigt att ha den förståelsen. Samtidigt är det viktigt att betona att det är den som ger ersättning för sex och begår de sexuella handlingarna som bär skulden för exploateringen och övergreppen.
De flesta kontakter tas via digitala arenor
De flesta kontakter som tas inför sex mot ersättning sker inte på gatan. Det sker istället via datorer och mobiltelefoner. Sex mot ersättning där unga är inblandade sker alltså i huvudsak utanför gatumiljön. Många ungdomar, framförallt hbtqi-ungdomar, pekar på den fysiska tryggheten som digital kommunikation kan ge.
Vem har sex mot ersättning?
I undersökningar om erfarenhet av sex mot ersättning bland elever i åk 3 på gymnasiet uppger drygt 1 procent av eleverna att de tagit emot ersättning för sex. Skillnaden mellan andelen pojkar respektive flickor som uppger att de har haft sex mot ersättning har varierat över tid. Vissa år är det något fler pojkar som uppger att de har haft sådan erfarenhet, andra år är det ingen större skillnad mellan könen.
Bland de elever som upplever att könsindelningen inte passar dem, uppger nästan 4 procent att de någon gång har tagit emot ersättning för sex.
Några grupper unga löper extra stor risk att hamna i sexuellt risktagande beteende. Dit hör unga transpersoner, hbtq-ungdomar, ensamkommande barn och unga, ungdomar med funktionsnedsättningar och ungdomar som rymt hemifrån eller från institutioner.
Vem köper sex?
Att ha betalat eller gett annan ersättning för sex förekommer nästan bara bland män. I befolkningsstudier uppger cirka 10 procent av männen och 0,5 procent av kvinnorna att de någon gång har gett ersättning för sexuella tjänster.
I den senaste undersökningen som genomfördes av Folkhälsomyndigheten uppgav fler hbtq-män än heterosexuella män att de hade gett ersättning för sex. Det fanns inga signifikanta skillnader utifrån utbildningsnivå bland de som hade gett ersättning för sex jämfört med dem som inte hade gjort det.
Att köparna av sex nästan uteslutande är män eller pojkar stämmer väl överens med vad eleverna i åk 3 på gymnasiet uppgett i undersökningar om erfarenhet av sex mot ersättning. I de undersökningarna framkom att köparna var män eller pojkar i drygt 80 procent av fallen. Flickorna hade sålt sex nästan uteslutande till män eller pojkar. Av pojkarna uppgav 60 procent att de sålt sex till män eller pojkar, 20 procent uppgav att de sålt sex till kvinnor eller flickor och 20 procent att de sålt sex till både män eller pojkar och kvinnor eller flickor. I mer än hälften av fallen var köparna personer i åldern 15-25 år, det vill säga andra barn eller unga.
Webbutbildning: Sex mot ersättning och sexuell exploatering – stöd och skydd till barn och unga
Utbildning för att öka medvetenheten och kunskapen om sex mot ersättning och sexuell exploatering bland unga. Ger dig som yrkesverksam verktyg för upptäckt och hur du kan agera för att hjälpa utsatta. Från Socialstyrelsen.