Psykiskt våld är nästan alltid första steget till en destruktiv relation. Hur upptäcker du som yrkesverksam att någon är utsatt, och vad kan du göra?
Vad är psykiskt våld?
Våldsutövaren skrämmer, kontrollerar eller bryter ner för att åsamka skada.
Exempel på psykiskt våld
- Hot och trakasserier
- Stark ilska, nedsättande ord och beteenden
- Bestämma eller kontrollera vem den utsatta får träffa och inte, till exempel att förbjuda kontakt med familj och vänner
- Kolla den utsattas mobil
- Bestämma hur den utsatta ska klä sig
Berättelser från våldsutsatta
"Den här kontrollerande biten kom ju ganska fort. Jag fick inte umgås med vissa människor, jag fick inte göra vissa saker jag ville.
Han var ganska snabb med att berätta hur dålig jag var, när jag inte gjorde som han tyckte. Jag var dålig på att lyssna, dålig på att förstå honom, dålig på att ta bråk. När det var något så var det alltid mitt fel, aldrig hans för han kunde minsann kommunicera men jag var dålig på att kommunicera.
Så, det började ganska tidigt med att informera om hur dålig jag var på saker och ting.”
Citat från en våldsutsatt
”Jag åkte till affären en gång för att handla och jag lämnade barnet som var kanske två månader hemma med honom. Och hela tiden när jag var på affären så ringde han mig ständigt, och bara höll mobilen mot barnet, när barnet skrek. Så det var sådana saker som hände som inte riktigt var okej."
Citat från en annan våldsutsatt
Citaten kommer från Fri från (efter)våldet?: Om partnerutsatta kvinnors motstånd, uppbrott och stödbehov. Det har redigerats för läsbarhet.
Sällan endast en typ av våld i en relation
Våldsamma relationer innehåller oftast flera typer av handlingar. Det är alltså sällan fråga om endast en typ av våld. Det blir en ond spiral av våld och sammantaget skapas ett mönster där den utsatta bryts ner mentalt.
Psykiskt våld nästan alltid första steget för våldsutövaren och finns i stort sett alltid med i en destruktiv relation.
Hur vanligt är psykiskt våld i nära relation?
Drygt 30 procent av kvinnorna och nästan 19 procent av männen uppgav att de någon gång i livet hade utsatts för psykiskt våld av en partner eller tidigare partner, enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå, från 2024.
Det gör psykiskt våld till den vanligaste typen av våld i nära relationer. Vanligaste våldshandlingen var kränkningar och förödmjukelser, följt av kontrollerande beteenden.
Det är mer än dubbelt så vanligt att kvinnor utsätts för trakasserier och nästa fyra gånger så vanligt att de utsätts för hot.
Tre frågor om våld i nära relation
Hur upptäcker du våld i nära relationer?
Det kan vara svårt att upptäcka om någon är utsatt för våld, eftersom det inte alltid syns och personen kanske inte själv ser sig som utsatt.
Ont i magen, oro, återkommande vårdbesök, hög sjukfrånvaro och liknande kan ha sin grund i våld.
Om någon utan förklaring uteblir från möten eller inte deltar i insatser kan det ibland bero på våld. En annan signal kan vara att partnern eller någon annan alltid är med och relationen inte verkar vara sund.
För att upptäcka våld kan det ofta vara du som behöver föra ämnet på tal, ibland vid flera tillfällen. Att tala om våldet kan vara svårt för den utsatta. Fråga hellre för ofta än för sällan.
Så kan utsatthet för våld upptäckas
Hur frågar du om våld i nära relationer?
Det kan vara svårt för våldsutsatta att prata om våld. De kan vara rädda för att inte bli trodda eller att ett samtal kan leda till mer våld om utövaren får reda på det. De kan känna skam eller skuld – eller inte ens tänka att det är våld som de utsatts för. Det är viktigt att ha med sig in i samtalet.
- Den utsatta behöver känna förtroende för dig.
- Ha samtalet enskilt i en så trygg miljö som möjligt.
- Ha tid för samtalet och se till att inte bli störd.
- Använd konkreta frågor och ställ lämpliga följdfrågor.
- Låt den utsatta berätta och lyssna.
Mer om samtal om våld och exempel på frågor
Vad kan du som yrkesverksam göra om du upptäcker våld?
Det enskilt viktigaste är att våga föra ämnet våld på tal. Många gånger kan du behöva lyfta frågan flera gånger.
Upptäcker du våld är det i grund och botten som andra ärenden. Utredning av behov, erbjuda trygghet, stöd och finna rätt insatser. Motivera den utsatta att ta emot hjälp.
Hur du bör agera när du upptäcker våld kan vara olika beroende på vilken yrkesroll du har, hur våldet ser ut och om det pågår nu eller hände tidigare i livet. I vissa fall finns ett akut behov av skydd, i andra fall krävs i första hand stöd och motiverande arbete.
Om du är socialsekreterare och arbetar med våld i nära relation har du ansvar för att utreda och föreslå lämpligt stöd om den utsatta samtycker till det.
Om du arbetar inom vården eller andra verksamheter kan ditt ansvar vara att stötta den våldsutsatta i att få kontakt med till exempel socialtjänsten för att få stöd och skydd.
Barn som lever i en familj där det förekommer våld riskerar att skadas i sin hälsa och utveckling, både fysiskt och psykiskt. Om du misstänker eller känner till att ett barn far illa ska det anmälas till socialtjänsten i den kommun där barnet bor.
Vad tyckte du om sidan?
Besvara en kort enkät. Det tar endast 1 minut.
Till enkäten