Publikationer

Här hittar du publikationer relaterade till temat Mat och näring för äldre personer. Publikationerna är ett stöd för dig som arbetar inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvården, så att du kan använda bästa tillgängliga kunskap. Om du vill beställa en publikation gör du det på utgivarens webbplats.
Mat och måltider inom hälso- och sjukvården – Exempel från sjukvårdsverksamhet(pdf)

Rapporten redovisar exempel på hur hälso- och sjukvården arbetar med måltidsupplevelser.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Mat vid diabetes – En systematisk översikt med utvärdering av effekter samt hälsoekonomiska och etiska aspekter

Rapporten utvärderar det vetenskapliga stödet om effekter av mat vid diabetes och hälsoekonomiska och etiska aspekter.

Utgiven av: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU
Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen – Ordinära och särskilda boenden – hemtjänst och äldreboenden

Kunskapsstödet innehåller råd om bra mat i äldreomsorgen och lyfter fram viktiga aspekter kring mat för äldre.

Utgiven av: Livsmedelsverket
Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus

Livsmedelsverkets riktlinjer för måltider på sjukhus utgör ett övergripande stöd för hur verksamheterna kan planera, organisera och tillhandahålla måltider som bidrar till välbefinnande, hälsa, en god vård och till att nå uppsatta mål för både vårdkvalitet och behandlingsresultat. De vänder sig till alla som påverkar kvaliteten på måltiderna, från beslutsfattare till avdelningschefer, måltidschefer och vård- och servicepersonalen närmast patienten.

Utgiven av: Livsmedelsverket.
Nya föreskrifter och allmänna råd om förebyggande av och behandling vid undernäring – Meddelandeblad(pdf)

Socialstyrelsen beslutade den 16 augusti 2022 om nya föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2022:49) om förebyggande av och behandling vid undernäring. Föreskrifterna och allmänna råden träder i kraft den 1 november 2022. I detta meddelandeblad redogörs huvudsakligen för de ändringar i sak som har genomförts i HSLF-FS 2022:49 jämfört med SOSFS 2014:10.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Primärvårdens stöd till patienter med ohälsosamma levnadsvanor 2022(pdf)

Hälso- och sjukvården har en viktig uppgift att stödja personer att förändra ohälsosamma levnadsvanor för att förhindra sjukdom. Att stärka det hälsofrämjande och förebyggande arbetet i hälso- och sjukvården ingår även som en del i omställningen till en god och nära vård. Rådgivningen som ges i regionernas primärvård följs och redovisas årligen sedan 2013 med hjälp av data från en enkätundersökning. Här presenteras resultaten från undersökningen av rådgivningen under 2022.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Stort aptit på livet, men mindre aptit på maten? – Råd om bra mat för äldre

Med åldern förändras både kroppen och vardagen. För äldre personer kan det till exempel innebära att aptiten minskar. Då kan man behöva äta lite annorlunda för att behålla styrka och hälsa. Broschyren ger tips och råd till äldre personer.

Utgiven av: Livsmedelsverket
Äldre och alkohol – Om utmaningarna inom äldreomsorgen i Norden

Dagens 50-70-åringar dricker mer eller oftare än personer i 40-års åldern och också de äldsta åldersgrupperna dricker mer i jämförelse med tidigare generationer. Det visar flera nordiska dryckesvaneundersökningar.

Utgiven av: Nordens välfärdscenter
Öppna jämförelser 2019 – Enhetsundersökningen om äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård(pdf)

Faktablad om Öppna jämförelser 2019 Enhetsundersökningen om äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

Utgiven av: Socialstyrelsen

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!