Föräldrar med allvarliga svårigheter kan uppmärksammas inom missbruks- och beroendeenheter, enheter som arbetar med vuxna med psykisk ohälsa, LSS-handläggare, enheter för ekonomiskt bistånd, enheter som möter våldsutsatta och våldsutövare, familjerättsenheter med flera. I dessa sammanhang måste barns behov och föräldrars behov av stöd i sitt föräldraskap uppmärksammas. Ett nära samarbete med socialtjänstens barn- och ungdomsvård kan behövas.
Barn är omsorgsgivare
Barn och unga tar ofta stort ansvar när det finns allvarliga svårigheter i familjen. I svåra situationer kan det kännas stärkande för barn att få bidra. I vissa fall har dock barn och unga en orimlig börda och familjen behöver få avlastning så att ansvaret för hushåll, syskon och omsorg om föräldrar inte vilar på barn. Det faktum att barn kan vara unga omsorgsgivare behöver uppmärksammas i socialtjänstens alla verksamheter.
Det pågår ett utvecklingsarbete i många kommuner för ett mer familjeorienterat och samordnat arbetssätt i familjer där en vuxen har ett missbruk.
Familjeorienterat arbetssätt – Kunskapsguiden
Den bestämmelse i socialtjänstlagen som tydliggör ansvaret för stöd till anhöriga (5 kap 10 § SoL) är formulerad på ett sådant sätt att den inte uttryckligen inkluderar barn, eftersom den rör stöd till den som vårdar en anhörig. Många barn är i praktiken ändå omsorgsgivare. Det finns goda möjligheter att inkludera barn i kommunens anhörigstöd även utifrån de bestämmelser som rör stödet till barn för en trygg uppväxt. Många kommuner gör det också i allt större utsträckning.
Poddar om barn som anhöriga
Barn som anhöriga – konsekvenser och behov när föräldrar har allvarliga svårigheter eller avlider
Rapporten Barn som anhöriga ger en sammanfattning av kunskapsläget och syftar till att kortfattat ge ökad kunskap och insikt om barns och ungas situation och behov i familjer med dessa svårigheter.
Föräldraskap hos vuxna med adhd eller autismspektrumtillstånd – konsekvenser för barnet samt metoder för stöd
Systematisk kunskapsöversikt med sammanställning av kunskap om barn och föräldrar när föräldrar har konstaterad adhd, adhd-symtom eller autismspektrumtillstånd samt evidens för metoder som syftar till att ge stöd i föräldraskapet.
Min mamma har adhd
Maria inte hade fått hjälp med föräldrastöd när Mathilda var liten, vet hon inte hur det hade gått. En film med Maria och Mathilda som berättar om livet med adhd.