Planera och genomföra placeringar

Efter att socialnämnden fattat beslut om placering för ett barn i samhällsvård behöver man planera hur insatsen ska genomföras.

Barn och vårdnadshavare ska enligt socialtjänstlagen, SoL, vara delaktiga i utformningen av vården. När barn har omhändertagits enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, är delaktigheten begränsad. Huvudprincipen är att socialtjänsten ändå ska samverka så långt som möjligt. Samverkan med de som ska utföra vården – familjehem, HVB och stödboende – samt med andra verksamheter som barnet har kontakt med är också en förutsättning för att barnet ska få rätt hjälp.

Viktiga bestämmelser och utgångspunkter vid planeringen av vården

Samhället har ett stort ansvar för barn och unga i samhällsvård. Arbetet med planering av vården styrs bland annat av lagar, förordningar, föreskrifter och allmänna råd. Här är exempel på några viktiga bestämmelser och utgångspunkter:

  • Barnets bästa ska vara avgörande vid beslut eller andra insatser som rör vården.
  • Barn har rätt att framföra sina åsikter och socialtjänsten ska ta hänsyn till dem utifrån barnets ålder och mognad.
  • Placerade barn ska ha en särskilt utsedd socialsekreterare.
  • Familjehem och jourhem ska vara utredda av socialnämnden innan beslut om vård fattas eller medgivande till att ta emot ett barn lämnas.
  • En återförening mellan barn och föräldrar ska i första hand eftersträvas, men bedömning ska göras utifrån barnets bästa.
  • Socialnämnden har ett sammanhållande ansvar för att barn och unga som placerats får god vård.
  • Barnets vårdnadshavare och föräldrar har rätt till vård, stöd och annan hjälp de behöver.
  • Socialtjänsten kan behöva samverka med andra som har kontakt med barnet, till exempel skola och hälso- och sjukvård.
  • Socialnämnden ska ge familjehem den utbildning de behöver samt råd, stöd och annan hjälp.

Placerade barn och unga – handbok för socialtjänsten, Socialstyrelsen

Barnets rätt till information och delaktighet

Barn har rätt att få relevant information om placeringen. Informationen behöver vara anpassad och begriplig för barnet. Det finns några särskilt viktiga frågor som barnet behöver få information om, till exempel:

  • information om det hem där barnet ska placeras
  • när placeringen ska ske
  • framtida kontakt med föräldrar och syskon
  • hur skolsituationen kommer att se ut om barnet behöver byta skola.

Barnet ska också ges möjlighet att framföra sina åsikter och socialtjänsten ska ta hänsyn till åsikterna i förhållande till barnets ålder och mognad samt grunden för placeringen enligt SoL eller LVU. Socialtjänsten ska också informera barnet om skälet till placeringen och vilka rättigheter barnet har i förhållande till det hem där barnet placeras.

Information och stöd till vårdnadshavare

Vid behov ska socialnämnden lämna råd, stöd och annan hjälp till vårdnadshavare till placerade barn. Inför en placering är det viktigt att vara lyhörd för vilken information och vilket stöd barnets föräldrar kan behöva. Behovet av information och stöd kan se olika ut beroende på omständigheterna och den placeringsform som är vald.

Information, utbildning och stöd till familjehem

I förberedelserna till en familjehemsplacering ingår att tydliggöra förväntningar, träffa avtal om villkor och arbetsfördelning samt ge nödvändig information om barnet och bakgrunden till placeringen. Socialnämnden ska också tillhandahålla den utbildning som familjehem behöver. Familjehemmet har också rätt till råd, stöd och annan hjälp under placeringen.

Placerade barn och unga – handbok för socialtjänsten, hos Socialstyrelsen 

Grundbok i BBIC – Barns behov i centrum, hos Socialstyrelsen

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Placerade barn och unga – handbok för socialtjänsten Socialstyrelsen, 2020.
LVU – handbok för socialtjänsten Socialstyrelsen, 2020.
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2012:11) om socialnämndens ansvar för barn och unga i familjehem, jourhem, stödboende och hem för vård eller boende Socialstyrelsen, 2012.
Grundbok i BBIC – Barns behov i centrum Socialstyrelsen, 2023

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.