I familjecentralens verksamhet ingår oftast barnmorskemottagning, barnavårdscentral, öppen förskola och förebyggande socialtjänst. Familjecentralen samverkar ofta med andra verksamheter, som bibliotek, förskola, tandvård och mödrahälsovårds- eller barnahälsovårdspsykolog.
På familjecentralen får blivande föräldrar och familjer råd och stöd. Närheten och tillgängligheten till hjälp och stöd ökar, eftersom flera verksamheter finns samlade på samma plats. På så sätt kan blivande föräldrar och familjer få tidiga stödinsatser som är anpassade utifrån deras behov. Familjecentralen är också en mötesplats där blivande föräldrar och familjer kan dela erfarenheter med varandra och barnen kan leka i en välkomnande, barnanpassad miljö.
Här finns familjecentraler
En familjecentral är en samlokalisering av fyra basverksamheter:
- mödrahälsovård (oftast i form av barnmorskemottagning)
- barnhälsovård
- öppen förskola
- förebyggande socialtjänst.
Samlokalisering innebär att personalen på familjecentralen bedriver hela sin ordinarie verksamhet på familjecentralen.
Det finns också familjecentralsliknande verksamheter och där är barnhälsovård samlokaliserad med öppen förskola och/eller förebyggande socialtjänst.
Kartan visar var det fanns respektive saknades familjecentraler och familjecentralsliknande verksamheter våren 2023. Antalet och placeringen av familjecentraler kan ha förändrats sedan dess. Då identifierades totalt 246 verksamheter, varav 182 familjecentraler och 64 familjecentralsliknande verksamheter. I de regioner som i dag inte har familjecentraler finns andra former av samverkan.
Kartläggning: Familjecentraler och familjecentralsliknande verksamheter – Socialstyrelsen (pdf)
Denna kartläggning från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten visar att familjecentraler ger möjlighet att komma in tidigt och stötta barn och föräldrar på ett sammanhållet sätt. Rapporten innehåller kartläggningen, analys och förslag på hur verksamhetsformerna kan stödjas och vidareutvecklas.
Litteraturöversikt: Familjecentralers betydelse för familjers hälsa och välmående – Folkhälsomyndigheten
Detta är en kartläggande litteraturöversikt från Folkhälsomyndigheten som handlar om familjecentralers betydelse för familjers hälsa och välmående.