Det finns personer som lever i hemlöshet som inte söker samhällets stöd. De kan sova utomhus eller i offentliga utrymmen och använder inte de boendelösningar som finns. Det kan bero på flera olika saker som brist på kunskap, tillit eller tidigare negativa erfarenheter. Att arbeta uppsökande kan vara ett sätt att göra socialtjänsten mer tillgänglig för dessa personer.
Socialtjänstens uppsökande arbete
I socialtjänstlagen framgår att det hör till socialnämndens uppgifter att främja förutsättningarna för goda levnadsförhållanden, till exempel genom uppsökande verksamhet. Socialtjänstens uppsökande verksamhet kan innehålla allt från mer allmän informationsspridning till aktivt uppsökande arbete som riktar sig till olika grupper. Arbetet behöver anpassas efter de lokala förutsättningarna och behoven. I det uppsökande arbetet ingår ofta att informera om vilka hjälpmöjligheter som finns, att motivera personerna att ta emot stöd och hjälp och att fungera som en länk till behovsanpassade insatser.
Arbetssätt för det uppsökande arbetet
Utgångspunkten är att socialtjänsten ska vara tillgänglig för alla som har behov av socialtjänstens stöd och hjälp, oavsett vilka individuella förutsättningar en person har. Det uppsökande arbetet syftar till att personer som inte själva söker hjälp ändå får det stöd de behöver från socialtjänsten.
Det uppsökande arbetet kan sägas bestå av tre huvudsakliga arbetsuppgifter:
- Söka upp och skapa kontakt
- Påbörja en social förändringsprocess
- Ge stöd för att upprätthålla förändringsprocessen.
Anpassning av verksamheten efter lokala behov
Förutsättningarna för kommunerna skiljer sig åt och för att den uppsökande verksamheten ska bli så träffsäker som möjligt kan socialtjänsten behöva skaffa sig en bild över hur de lokala behoven ser ut och anpassa verksamheten efter det. Det kan till exempel handla om hur många uppsökare som behövs, vilka tider dessa ska arbeta, på vilka platser de ska befinna sig och vilka aktörer som är viktiga samarbetspartners.
Den uppsökande verksamheten behöver finnas i de miljöer som personer i behov av socialtjänstens hjälp befinner sig i och under tiden de befinner sig där. Det kan vara i miljöer som till exempel frivilligorganisationers mötesplatser, inne i stadsmiljö, i regionernas verksamheter och vid bosättningar eller andra specifikt utpekade platser.
Samverkan på både struktur- och individnivå är viktigt
Den uppsökande verksamheten möter många gånger personer som har behov av hjälp och stöd från flera olika delar av socialtjänsten och även andra verksamheter. Samverkan är därför viktigt för det uppsökande arbetet. Ett sätt att samverka kan vara genom formaliserad och strukturerad samverkan mellan den uppsökande verksamheten i socialtjänsten och andra relevanta aktörer.
Samverkan behöver också ofta ske kring varje individ. Med personens samtycke kan en uppsökare behöva ta reda på vilka andra aktörer en person har eller behöver ha kontakt med och sedan arbeta för att erbjuda individen samordnade insatser.
Kompetens och kunskap inom den uppsökande verksamheten
Uppsökare kan ställas inför svåra situationer och behöver ha kunskaper och förmågor som gör att man kan bemöta och kommunicera med personer i kris. Ett gott bemötande är viktigt för att människor ska vilja och våga söka stöd. Socialtjänstens bemötande behöver vara respektfullt och lyhört och bygga på frivillighet. Bemötandet och stödet som ges behöver anpassas efter personen som uppsökaren möter.
En viktig uppgift för den uppsökande verksamheten är att informera målgruppen om socialtjänstens olika delar och hänvisa till rätt hjälp och stöd. Personalen inom den uppsökande verksamheten behöver därför ha god kännedom om socialtjänstens insatser men även kunskap om ingångar till andra samhällsinstanser, som exempelvis var man kan vända sig för olika typer av vård och behandling från hälso- och sjukvården. Om uppsökarna kan skapa tillit och relation till personerna inom målgruppen blir det lättare att informera och vägleda dem.
Att möta och ge individanpassat stöd till en utsatt målgrupp
Att få de grundläggande mänskliga behoven tillgodosedda är oftast det viktigaste för personer som lever i akut hemlöshet. Därför är det uppsökande arbetet från början ofta inriktat på att ge stöd för det. Grundläggande mänskliga behov är till exempel någonstans att sova, mat och möjlighet att sköta sin hygien. Personer som lever i hemlöshet kan också stöta på praktiska hinder som försvårar möjligheterna till att kunna förändra sin situation. Det kan vara viktigt att lösa de praktiska hindren för att kunna komma vidare med annat stöd. Praktiska hinder kan till exempel vara att sakna ett giltigt ID-kort, ett bankkonto och en adress där man kan ta emot post.
För personer som lever i akut hemlöshet behöver det första stödet vara flexibelt och anpassat efter vad personen själv önskar hjälp med i den akuta situationen. Därefter kan man arbeta vidare med att motivera och stödja personen till mer långsiktiga hjälpinsatser. I det dagliga uppsökande arbetet är det viktigt med kontinuitet, synlighet och en god relation med målgruppen.
Lätt tillgänglig socialtjänst
För att personer som lever i hemlöshet ska kunna få en förändrad situation är tillgången till socialtjänstens insatser viktiga. Personer som lever i akut hemlöshet kan ha ett lågt förtroende för myndigheter och negativa erfarenheter av möjligheten att få hjälp. Uppsökarnas uppgift är att göra en god överlämning till annan verksamhet. För att den uppsökande verksamheten ska vara effektiv och bibehålla sin legitimitet är det viktigt att den myndighetsutövande socialtjänsten har en beredskap att ta emot personerna som blir uppsökta.
Det kan vara bra att ha tydliga rutiner för hur socialtjänsten ska möta de långsiktiga behoven för målgruppen och om uppsökarna kan stötta personerna under processen. En person kan även behöva vård och behandling från hälso- och sjukvården under lång tid, parallellt med individanpassade insatser från socialtjänsten.
Uppsökande arbete riktat till vuxna som är eller riskerar att bli hemlösa
Vägledningen "Uppsökande arbete riktat till vuxna som är eller riskerar att bli hemlösa" beskriver vad ett uppsökande arbete inom socialtjänsten kan innebära och hur det uppsökande arbetet kan bedrivas.
Uppsökande arbete riktat till vuxna som är eller riskerar att bli hemlösa – Socialstyrelsen