Stödmaterial om fast vårdkontakt

Här finns presentationsmaterial och checklista för framtagande av lokala rutiner för dig som på olika sätt arbetar med funktionen fast vårdkontakt. På sidan finns också frågor och svar om fast vårdkontakt.

En fast vårdkontakt är en person som ska hjälpa patienten i kontakterna med vården och som kan hjälpa till att samordna vårdens insatser. Syftet med att ha en rutin för fast vårdkontakt är att säkerställa att den fasta vårdkontakten kan tillgodose patientens behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet. Detta genom att den fasta vårdkontakten kan bistå och stödja patienten i kontakterna med vården, kan hjälpa till att samordna vårdens insatser och där igenom att stärka patientens ställning.

Här finns presentationsmaterial och checklista för framtagande av lokala rutiner för dig som på olika sätt arbetar med funktionen fast vårdkontakt.

Presentationsmaterial om fast vårdkontakt för medarbetare

Det här presentationsmaterialet ger en kortfattad översikt över vad som gäller för funktionen fast vårdkontakt och innehåller stöd för gemensam reflektion i grupp. Det är tänkt att visas för medarbetare vid planeringsmöten, arbetsplatsträffar och liknande.

Presentationsmaterial om fast vårdkontakt för beslutsfattare

Det här presentationsmaterialet innehåller mer information om hur en fast vårdkontakt kan utses och hur samverkan kan se ut. Presentationsmaterialet är anpassat för beslutsfattare och chefer.

Checklista – skapa rutin för fast vårdkontakt (pdf)

Syftet med att ha en rutin för fast vårdkontakt är att säkerställa att den fasta vårdkontakten kan tillgodose patientens behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet. Den fasta vårdkontakten kan bistå och stödja patienten i kontakterna med vården, kan hjälpa till att samordna vårdens insatser och där igenom att stärka patientens ställning.

Översiktstabell – fasta kontakter i vård och omsorg

Här finns en översiktstabell i två olika format, A3 och A4, som du kan skriva ut och sätta upp.

Översiktstabell A3-format

Översiktstabell A4-format

Frågor och svar om fast vårdkontakt

Hur utses den fasta vårdkontakten?

Det är verksamhetschefen som utser den fasta vårdkontakten.

Fast vårdkontakt kan utses i alla verksamheter inom hälso- och sjukvården, både vid vård på specialistvårdnivå och på primärvårdsnivå. Det innefattar alla vårdgivare, både regionala, kommunala och privata.

Det är verksamhetschefen som har ansvaret för den fasta vårdkontakten, vilket innebär att vårdkontaktens ansvarsområde begränsas av verksamhetschefens ansvarsområde.

Olika verksamheter kan ha olika benämningar på funktioner vars uppgifter motsvarar en fast vårdkontakts.

När verksamhetschefen ska utse fast vårdkontakt är det denne som behöver ta ställning till om de uppgifter som ingår i funktionerna, men som kallas något annat, kan likställas med den fasta vårdkontaktens uppgifter.

Läs mer på sidan Vem kan vara fast vårdkontak och vem utser?

Källor

Meddelandeblad: Fast läkarkontakt m.m. Nr 4/2021, Socialstyrelsen, 2021

Om fast vårdkontakt och samordnad individuell plan – Nationell vägledning, Socialstyrelsen, 2017

Kan en patient ha både en fast läkarkontakt och en fast vårdkontakt?

Ja. Vissa patienter har kontakter med flera olika delar av sjukvården. Det kan vara olika vårdgivare och olika vårdenheter samt olika huvudmän inom vården i form av både kommunal och regional hälso- och sjukvård. Dessa patienter kan då ha mer än en fast vårdkontakt samtidigt. Inom primärvården kan det förekomma att en patient har både en fast läkarkontakt och en fast vårdkontakt på samma enhet. De fasta vårdkontakterna ska samverka och samordna vårdens insatser för en enskild patient.

Läs mer på sidan Vem kan vara fast vårdkontakt och vem utser? 

Källor

Meddelandeblad: Fast läkarkontakt m.m. Nr 4/2021, Socialstyrelsen, 2021

Kan en vårdcoach vara en fast vårdkontakt?

När verksamhetschefen ska utse fast vårdkontakt är det denne som behöver ta ställning till om de uppgifter som ingår i funktionerna, men som kallas något annat, kan likställas med den fasta vårdkontaktens uppgifter. Det är i så fall information som kan framgå genom processer och rutiner i verksamhetens ledningssystem.

Läs mer på sidan Vem kan vara fast vårdkontakt och vem utser?

Källor

Om fast vårdkontakt och samordnad individuell plan – Nationell vägledning, Socialstyrelsen, 2017

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, Socialstyrelsen, 2011

Vad är det för skillnad mellan en fast läkarkontakt och en fast vårdkontakt?

Det är endast läkare i den offentligt regionfinansierade primärvården som kan utses till fast läkarkontakt. För andra professioner och läkare i andra verksamheter, till exempel på sjukhus, gäller att de kan utses till fast vårdkontakt. En läkare i primärvården som är fast läkarkontakt åt en patient kan också fungera som fast vårdkontakt åt samma patient.

En fast vårdkontakt kan utses i all hälso- och sjukvårdsverksamhet och kan tillhöra många olika sorters professioner, beroende på patientens behov. Ett undantag finns: Patienter med ett livshotande tillstånd ska ha en legitimerad läkare som sin fasta vårdkontakt.

Läs mer på sidan Det finns flera sorters fasta kontakter

 

Källor

Meddelandeblad: Fast läkarkontakt m.m., Socialstyrelsen, 2021

Var kan den fasta vårdkontakten finnas?

Fast vårdkontakt kan utses i alla verksamheter inom hälso- och sjukvården, både vid vård på specialistvårdnivå och på primärvårdsnivå. Det innefattar alla vårdgivare, både regionala, kommunala och privata. Det är verksamhetschefen som utser den fasta vårdkontakten.

Läs mer på sidan Vem kan vara fast vårdkontakt och vem utser?

Källor

Meddelandeblad: Fast läkarkontakt m.m. Nr 4/2021, Socialstyrelsen, 2021

Om fast vårdkontakt och samordnad individuell plan – Nationell vägledning, Socialstyrelsen, 2017

Vilka är den fasta vårdkontaktens arbetsuppgifter?

En fast vårdkontakt bör kunna bistå patienterna i att samordna vårdens insatser, informera om vårdsituationen, förmedla kontakter med andra relevanta personer inom hälso- och sjukvården och vara kontaktperson för andra delar av hälso- och sjukvården och för socialtjänsten samt andra berörda myndigheter som exempelvis Försäkringskassan.

Läs mer på sidan Vilka är den fasta vårdkontaktens arbetsuppgifter?

Källor

Meddelandeblad: Fast läkarkontakt m.m. Nr 4/2021, Socialstyrelsen, 2021

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!