Om öppna insatser

Socialtjänsten kan bevilja olika typer av öppna insatser till barn och deras föräldrar. Vid val av öppna insatser utgår man från barnets behov som de beskrivs i analysen och bedömningen i utredningens beslutsunderlag.

Huvudprincipen är att barn som är över 15 år och barns vårdnadshavare ska samtycka till öppna insatser, men det finns undantag.

  • För barn som fyllt 15 år får socialnämnden besluta om öppna insatser även utan vårdnadshavarens samtycke. Det kan till exempel handla om kontaktperson eller särskilt kvalificerad kontaktperson.
  • Under vissa förutsättningar kan socialnämnden även fatta beslut om insatser till ett barn trots att en av vårdnadshavarna inte samtycker.
  • Enligt 22 § lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, kan beslut fattas om öppna insatser för personer under 20 år även om de inte samtycker till insatsen. Det krävs att de särskilda förutsättningarna som beskrivs i LVU är uppfyllda.

Förebyggande insatser enligt LVU – En vägledning om tillämpningen av 22 § LVU – Socialstyrelsen

Insatser och uppföljning – en film från Socialstyrelsen som ger en kort introduktion till  arbetet med öppna insatser.

Barnets bästa och rätt till delaktighet

När man beslutar om insatser för barn ska det som är bäst för barnet vara avgörande. Det gäller vid alla insatser, både öppna insatser och placering.

Socialtjänstens arbete bygger på delaktighet och samverkan. Barnet och vårdnadshavaren har rätt att få information. Utgångspunkten är att handläggaren arbetar för att de ska vara delaktiga i utformningen och uppföljningen av öppna insatser.

Barn har rätt att framföra sina åsikter och ska få relevant information i frågor som handlar om dem själva. Socialtjänsten ska ta hänsyn till åsikterna i förhållande till barnets ålder och mognad.

Barn med utländsk bakgrund – ensamkommande barn

En växande andel av barn och unga i Sverige har utländsk bakgrund, vilket även betyder att många av de barn och familjer som får öppna insatser kommer från en annan kultur och inte har svenska som modersmål. Socialtjänsten behöver därför vara uppmärksam på förutsättningarna för de möten som sker utifrån att ett barn eller en familj får en öppen insats. Socialtjänsten kan behöva boka en tolk eller vara extra lyhörd utifrån ett interkulturellt perspektiv.

Ensamkommande barn och unga, tema på Kunskapsguiden
Interkulturellt perspektiv, tema på Kunskapsguiden

Information om kontaktperson och kontaktfamilj

En kontaktperson eller kontaktfamilj kan vara ett viktigt stöd för barn och ungdomar. På Socialstyrelsens webbplats Min insats kan du få mer information om vad uppdragen innebär och ta del av berättelser och filmer från de som har erfarenhet.

Metodguide för socialt arbete

I Socialstyrelsens metodguide för socialt arbete kan du läsa om olika bedömningsmetoder och insatser som är aktuella för socialt arbete i Sverige. Att en metod finns med i Metodguiden innebär inte att Socialstyrelsen rekommenderar den metoden framför andra.

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Utreda barn och unga – Handbok för socialtjänsten Socialstyrelsen, 2023.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.