Sömn och återhämtning

Barn och unga som sover tillräckligt kan koncentrera sig bättre och lättare lära sig nytt. Sömnen ger återhämtning för kroppen och hjärnan. Sömnbehovet varierar men de flesta i skolåldern behöver minst nio till tio timmar varje dygn.

Det är vanligt att barn och unga sover för lite eller dåligt vilket gör dem trötta under dagen. Då får de svårare att lära sig och mår sämre, både fysiskt och psykiskt.

De flesta människor har svårt att somna ibland, eller vaknar under natten och har svårt att somna om. Om det händer ofta bör man försöka förstå vad som orsakar det och åtgärda det. Men om man är pigg och utvilad efter en natts sömn så är sömnen tillräcklig. Det individuella sömnbehovet varierar stort och det finns människor som har ett mindre sömnbehov.

Elever som sover tillräckligt

  • kan koncentrera sig bättre och lättare lära sig nytt
  • kan lättare undvika övervikt 
  • får bättre motståndskraft mot sjukdomar.

Orsaker till sömnproblem

En vanlig orsak till sömnlöshet är att man inte kommer i säng i tid. Andra orsaker kan vara fysisk eller psykisk ohälsa, över- eller undervikt, stress och otrygghet. Brist på fysisk aktivitet och ljus under dagarna kan göra att sömnen blir sämre.

Särskilt i tonåren är det vanligt att sömnlösheten beror på störd dygnsrytm. Sömnen kommer då alldeles för sent på dagen och det blir svårt att stiga upp på morgonen. Många elever hamnar också i en negativ cirkel så att sömnrytmen förskjuts ytterligare under helger och lov.

Den som vaknar sent en ledig dag före en skoldag kommer att somna sent också natten efter. Då kan det bli väldigt svårt att stiga upp när det är dags att gå till skolan.

För att inte hamna i denna situation bör man eftersträva att

  • gå till sängs och att stiga upp vid regelbundna tider
  • ha det tyst, mörkt och svalt i sovrummet
  • ha mobilen, surfplattan och datorn på tyst läge
  • prata med någon om sina problem eller upplevelse av stress, till exempel kuratorn 
  • motionera regelbundet
  • dagligen vistas i dagsljus.

Exempel på hur elevhälsan kan främja sömn och återhämtning

Elevhälsan kan till exempel delta i utbildningen och informera om effekterna av för lite eller dålig sömn och om vikten av regelbundna sömnvanor.

Elevhälsan kan även främja god sömn och förebygga sömnproblem genom att lyfta fram betydelsen av att eleverna har möjlighet till fysisk aktivitet och utevistelse på skolan.

Elever som upplever problem med sömnen ska också veta att de kan vända sig till elevhälsan. Vid behov kan elevhälsans personal förmedla eller remittera kontakt till hälso- och sjukvården, till exempel om eleven misstänks ha

  • sömnrelaterad andningsstörning på grund av förstorade halsmandlar eller förstorad körtel bakom näsan 
  • bruxism – det vill säga att eleven gnisslar tänder 
  • sömnsvårighet som beror på problem utanför skolan.

På sidan om samtal vid hälsobesök finns vägledning för hur man kan samtala med elever om sömn och återhämtning vid hälsobesöken.

Elevhälsans arbete med levnadsvanor

Sömn och återhämtning är en del av elevhälsans arbete med hälsosamma levnadsvanor. På sidan om att främja goda levnadsvanor ges exempel på det generellt inriktade arbetet med levnadsvanor.

Elevhälsans individinriktade arbete med levnadsvanor beskrivs på sidorna om hälsobesök och hälsokontroller.

Faktagranskad av: Socialstyrelsen och Skolverket Senast granskad:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!