Del 4: Hur är det att bo i Bostad först?

Hur är det att bo i Bostad först? är del 4 av 4 i ett kunskapsstödjande material om modellen Bostad först. Syftet med materialet är att underlätta implementeringen och användningen av modellen. I del 4 ligger fokus på hur det är att bo genom Bostad först. Personer som bor eller har fått stöd genom Bostad först delar med sig av sina erfarenheter.
Om modellen Bostad först

Modellen Bostad först är till för personer i hemlöshet med komplexa problem som psykisk ohälsa eller skadligt bruk och beroende. Grundtanken är att personer som befinner sig i hemlöshet först ska få en egen bostad och sedan erbjudas flexibelt och individuellt utformat stöd och behandling.

Modellen Bostad först, sida på Kunskapsguiden 

Om det kunskapsstödjande materialet om Bostad först

Det kunskapsstödjande materialet om Bostad först har tagits fram av Socialstyrelsen och vänder sig till kommuner, bostadsbolag, civilsamhällesorganisationer, hälso- och sjukvården och andra som vill lära sig mer om modellen. Materialet består av fyra delar som du kan ta del av som en helhet eller fristående från varandra. Det kan användas enskilt, i arbetsgrupper eller tillsammans med samverkanspartners.

De fyra delarna i det kunskapsstödjande materialet är:

  • Del 1: Introduktion till Bostad först
  • Del 2: Förutsättningar för en lyckad start och långsiktigt hållbar verksamhet
  • Del 3: Hyreslagen och vad bostadsbolag tänker om Bostad först
  • Del 4: Hur är det att bo i Bostad först?

Kunskapsstödjande material om modellen Bostad först, sida på Kunskapsguiden

Om del 4: Hur är det att bo i Bostad först?

Del 4 i det kunskapsstödjande materialet om modellen Bostad först ger en inblick i hur det är att bo genom Bostad först. 

Materialet består dels av filmer där representanter från Socialstyrelsen, andra aktörer samt hyresgäster diskuterar modellen Bostad först ur olika perspektiv, dels av stödmaterial till filmerna i form av intervjuer och diskussionsfrågor. 

Filmer till del 4: Hur är det att bo i Bostad först?

  • Introduktion till del 4
  • Samtal om hur det är att bo i Bostad först

Stödmaterial till filmerna

  • Intervjuer med personer som bor i Bostad först
  • Diskussionsfrågor om brukarinflytande, brukarrevision och Peer Support

Filmer

Introduktion till del 4

I den här filmen ger Anna Lindskog, utredare på Socialstyrelsen, en introduktion till del 4 i det kunskapsstödjande materialet om Bostad först. Speltid: cirka 1 minut.

Samtal om hur det är att bo i Bostad först

Detta är ett filmat samtal mellan Ann-Kristin Sörensen, som tidigare bott i och fått stöd via Bostad först, och Anna Nerelius som är utredare på Socialstyrelsen. I samtalet delar Ann-Kristin med sig av sina erfarenheter från att bo i Bostad först, vad som specifikt har hjälpt, vad som var mindre bra, hur en stödperson kan arbeta och vad kommuner bör tänka på inför start av Bostad först. Speltid: cirka 17 min.

Stödmaterial till filmerna

Intervjuer med personer som bor i Bostad först

Detta material består av intervjuer med två personer som idag bor i Bostad först. I intervjuerna ger de sin bild av vad de tycker om modellen Bostad först, stödet som ges och vad de tycker att Bostad först-verksamheterna behöver tänka på.

Intervju med person som bor i Bostad först – Anders (pdf)

Intervju med person som bor i Bostad först – Joakim (pdf)

Diskussionsfrågor om brukarinflytande, brukarrevision och Peer Support

Diskussionsfrågorna riktar sig till styrgrupper och arbetsgrupper i kommuner och till verksamheter som planerar för, eller som nyligen startat, Bostad först. Syftet med frågorna är att visa hur man kan fånga upp hyresgästernas synpunkter och använda svaren i verksamhetsutveckling. 

Diskussionsfrågor om brukarinflytande och uppföljning kopplat till verksamhetsutveckling

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Sveriges stadsmissioner, Sveriges stadsmissioner, 2018.
Socialstyrelsen, 2024.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!