Samverkan

Samverkan ska ske kring det enskilda barnet, och på övergripande nivå. Det är barnets bästa som är utgångspunkten när samverkan rör barn.

När det gäller barn som far illa kan det behövas insatser från flera aktörer samtidigt. Det är barnets behov av insatser som avgör vilka verksamheter som behöver samverka. Det är nödvändigt att alla inblandade samordnar sina insatser för att barnet ska få anpassade insatser utifrån sina behov. Socialnämnden har ansvar enligt socialtjänstlagen för att barn och unga ska växa upp under trygga och goda förhållanden. Socialnämndens ansvar fråntar inte hälso- och sjukvården och tandvården deras ansvar.

I hälso- och sjukvårdens regelverk finns bestämmelser om vårdens skyldighet att samverka med andra aktörer, som socialtjänsten. Särskilda bestämmelser om vårdgivarens ansvar för extern samverkan med andra verksamheter, myndigheter och organisationer finns i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2022:39) om våld i nära relationer.

Av hälso- och sjukvårdslagen framgår att när den enskilde har behov av insatser både från hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska regionen tillsammans med kommunen upprätta en individuell plan. Planen ska upprättas om regionen eller kommunen bedömer att den behövs för att den enskilde ska få sina behov tillgodosedda och om den enskilde samtycker till detta. Även i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete anges att vårdgivaren ska identifiera de processer där samverkan behövs för att förebygga att patienter drabbas av vårdskada.

Läs mer om samverkan kring våldsutsatta barn och barn som bevittnad våld i Socialstyrelsens handbok Våld i nära relationer.

Våld i nära relationer – Handbok för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården – Socialstyrelsen

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Våld – Handbok om socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens arbete med våld i nära relationer, Socialstyrelsen, 2016
Barn som far illa eller riskerar att fara illa - En vägledning för hälso- och sjukvården samt tandvården gällande anmälningsskyldigheten och ansvar, Socialstyrelsen, 2014
Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. Ett utbildningsmaterial för hälso- och sjukvården och tandvården, Socialstyrelsen, 2021
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer .

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter