Bedöma behov

Arbetet i utredningsfasen består av flera steg. Det tredje steget handlar om att socialsekreteraren väger samman relevant information till en bedömning av barnets behov.

För att bedöma ett barns behov behöver socialsekreteraren ha hämtat in relevant information. Med hjälp av analys och bedömning av informationen klargör alltså socialsekreteraren barnets behov och utredningens frågor besvaras. Bedömningen ska svara på om barnet behöver insatser från socialtjänsten. Till hjälp för denna bedömning kan principerna om risk, behov och mottaglighet användas. Bedömningen ligger sedan till grund för det beslut som fattas om insatser eller åtgärder till skydd eller stöd för barnet.

Om bedömningen visar att barnet har behov av någon insats beskriver socialsekreteraren vilken förändring som behövs. Här ingår att formulera mål för det önskade resultatet av en insats.

Barn och föräldrar behöver vara delaktiga

Socialnämndens olika insatser för barn bygger på frivillig medverkan och samtycke, och ska så långt som möjligt utformas i samråd med barnet och barnets vårdnadshavare. Socialsekreteraren behöver därför stämma av sin bedömning med de berörda innan beslut fattas.

BBIC erbjuder stöd genom handläggningsprocessen

Som stöd för socialnämndens arbete med barn och unga finns Barns behov i centrum, BBIC, hos Socialstyrelsen. BBIC innehåller en struktur för handläggning, genomförande och uppföljning av myndighetsutövningen. Det är anpassat efter socialtjänstens regelverk.

BBIC – Socialstyrelsen

Standardiserade bedömningsmetoder i utredningar

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) har undersökt systematiska översikter som rör olika standardiserade bedömningsmetoder för barn och unga. 11 bedömningsmetoder bedömdes vara särskilt relevanta utifrån att de används inom socialtjänstens barn- och ungdomsvård eller har använts inom forskning i Sverige.

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Utreda barn och unga – Handbok för socialtjänsten Socialstyrelsen, 2023.
Analys, bedömning och beslut i utredningar enligt BBIC. Rasmusson, B. Socialstyrelsen, 2009.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter