Sammanställa beslutsunderlag

Arbetet under utredningsfasen består av flera steg. Det fjärde steget handlar om att sammanställa beslutsunderlag för socialnämndens beslut.

I slutet av utredningsprocessen sammanställer socialsekreteraren ett skriftligt beslutsunderlag. Det består av relevant information som är underlag för att analysera och bedöma barnets behov. Bedömningen ligger sedan till grund för beslut om en eventuell insats.

Tillräcklig och väsentlig information för beslutsunderlag

Det går inte att ge en generell beskrivning av vad beslutsunderlaget ska innehålla och hur omfattande det ska vara. Vad som är tillräcklig och väsentlig information beror på ärendets komplexitet. Det finns bestämmelser i Socialstyrelsens föreskrifter som anger en ram för vad ett beslutsunderlag ska innehålla.

Informera om beslutsunderlag och beslut

Socialsekreteraren informerar vårdnadshavarna och barn över 15 år om innehållet i beslutsunderlaget och ger dem tillfälle att yttra sig över det, så kallad kommunicering. De ska också underrättas om innehållet i beslutet när det är fattat. Barn som är yngre än 15 år bör också få information om vad utredningen har lett fram till.

Socialsekreteraren behöver formulera informationen i beslut och beslutsunderlag så att den är begriplig för vårdnadshavare och barn. Det kan exempelvis handla om att undvika onödiga upprepningar, förkortningar utan förklaringar och långa formella texter.

BBIC erbjuder stöd genom handläggningsprocessen

Som stöd för socialnämndens arbete med barn och unga finns Barns behov i centrum, BBIC, hos Socialstyrelsen. BBIC innehåller en struktur för handläggning, genomförande och uppföljning av myndighetsutövningen. Det är anpassat efter socialtjänstens regelverk.

BBIC – Socialstyrelsen

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Utreda barn och unga – Handbok för socialtjänsten Socialstyrelsen, 2023.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter