För att möta dagens utmaningar behöver vi ställa om till en mer förebyggande, lätt tillgänglig och mer kunskapsbaserad socialtjänst. Ett sätt att arbeta för en mer kunskapsbaserad socialtjänst är att stärka en evidensbaserad praktik.
– Evidensbaserad praktik handlar om att i det vardagliga arbetet ha med sig kunskap från forskning, beprövad erfarenhet, kunskap om den egna verksamheten och kunskap från brukarna själva. Socialstyrelsens nya lärstöd i evidensbaserad praktik är ett verktyg för att hitta och skapa den kunskapen, säger Julia Zyto, utredare på Socialstyrelsen.
Stöd för verksamheter i att stärka en evidensbaserad praktik
Socialstyrelsens nya lärstöd i evidensbaserad praktik vänder sig till socialtjänstens alla sakområden: individ och familjeomsorgen (IFO), funktionshinderomsorgen och äldreomsorgen. Stödet kan användas av chefer, verksamhetsutvecklare, handläggare och andra intresserade medarbetare.
Lärstödet fokuserar på fem olika arbetssätt
Lärstödet innehåller fem spår med fokus på varsitt arbetssätt som alla ingår i en evidensbaserad praktik. Varje spår syftar till att hjälpa medarbetare och ansvariga att förstå, analysera och utveckla det aktuella arbetssättet.
Lärstödets fem olika spår handlar om att
- hitta forskning om insatser och arbetssätt
- använda bedömningsmetoder
- öka brukares och klienters delaktighet
- väga samma olika kunskapskällor
- skapa kunskap med hjälp av individbaserad systematisk uppföljning.