Vi uppmärksammar samernas nationaldag

Den 6 februari är det samernas nationaldag. Vi uppmärksammar dagen genom att lyfta olika kunskapsstöd om samisk hälsa. Du hittar materialet i temat om nationella minoriteter.
Samernas flagga Jokkmokk

Samerna är en av de fem nationella minoriteterna i Sverige och den samiska minoriteten är också Sveriges urfolk. Samiska är erkänt som nationellt minoritetsspråk och från 2024 har förvaltningsområdet för samiska utökats till 26 kommuner där de som önskar bland annat har rätt till förskola och äldreomsorg på samiska. Det senaste tillskottet är Skellefteå kommun.

Kunskapsstöd om samisk hälsa

Sametinget har tillsammans med fyra regioner och andra aktörer bildat ett kunskapsnätverk för samisk hälsa. Kunskapsnätverket har bland annat tagit fram en strategi för en kulturanpassad hälso- och sjukvård och en webbutbildning om samisk kulturförståelse.

På Kunskapsguiden hittar du mer information om strategin för samisk hälsa, en kulturanpassad hälso- och sjukvård, webbutbildningen om samisk kulturförståelse och samers psykosociala hälsa.

Där har vi nyligen också länkat till ett nytt utbildningsmaterial om rasism och bemötande i hälso- och sjukvården, som Socialstyrelsen har tagit fram. Materialet innehåller bland annat exempel på samiska erfarenheter av bemötande inom vården.

Nationella minoriteter – Samisk hälsa

Samer – en av fem nationella minoriteter

I Sverige finns fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Under vårt tema om nationella minoriteter kan du bland annat läsa om minoriteternas rättigheter och minoritetslagen, Europarådets konventioner och minoritetspolitikens tre delområden.

Temat Nationella minoriteter

Läs mer hos andra

Samer.se

Minoritet.se

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.