Nytt stöd för dig som planerar och genomför utvärderingar i äldreomsorgen

Utvärdering behöver vara en självklar del av utvecklingsarbete i äldreomsorgen. Det finns dock inte ett utvärderingsupplägg som passar alla. I ett nytt utvärderingsstöd från Socialstyrelsen finns förslag på såväl enkla som mer avancerade upplägg. Alla exempel handlar om arbetsdifferentiering men metoderna går att använda generellt.
Möte vid tavla

Utvärderingsstödet riktar sig till alla som planerar och genomför utvärderingar i kommuner och verksamheter, till exempel utvecklingsledare, projektledare och strateger, men också utvärderare på lokala och regionala FoU-enheter.

Den nya socialtjänstlagen, som beräknas träda i kraft den 1 juli 2025, kommer att ange att socialtjänstens verksamhet ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. När det saknas forskning blir det extra viktigt att utvärdera de arbetssätt och metoder som införs. Det blir ett sätt att skapa och sprida beprövad erfarenhet i äldreomsorgen.

Kopplas till införandet av arbetsdifferentiering

För att göra utvärderingsstödet konkret har det kopplats till införandet av arbetssätt för att dela upp arbetsuppgifter mellan olika personalkategorier, så kallad arbetsdifferentiering, i äldreomsorgen. Tanken är att stödet blir mer användbart om det utgår från en specifik fråga. Ett skäl att välja just arbetsdifferentiering är att detta arbetssätt har fått stor spridning i äldreomsorgen under senare år, samtidigt som det saknas forskning om dess effekter.

Genom fler och bättre utvärderingar kan den beprövade erfarenheten om arbetsdifferentiering successivt byggas upp inom äldreomsorgen. Här kan utvärderingsstödet vara till hjälp.

Stöd genom hela utvärderingsprocessen

Materialet ger stöd genom hela utvärderingsprocessen och lyfter en rad frågor som är viktiga att tänka på när man planerar och genomför en utvärdering. Det handlar om allt från att ringa in syftet, designa utvärderingen och samla in och lagra data, till att sammanställa, analysera och presentera resultatet.

Du hittar utvärderingsstödet ”Stöd för utvärdering i kommuner och verksamheter – Med exemplet arbetsdifferentiering i äldreomsorgen” i Kunskapsguidens teman om boende för äldre personer och hemtjänst och hemsjukvård för äldre personer.

Boende för äldre personer – Kunskapsguiden 

Hemtjänst och hemsjukvård för äldre personer – Kunskapsguiden

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!