Förintelsens minnesdag 2024

Den 27 januari uppmärksammar vi Förintelsens minnesdag för att hedra de som mördades i nazisternas förintelseläger. Förintelsen drabbade miljontals judar och även romer, två av Sveriges fem nationella minoriteter. På Kunskapsguiden kan du bland annat läsa om minoriteternas rättigheter, som att få tala och värna sitt eget språk.
Lyktor med ljus

Foto: Thomas Karlsson.

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för förintelsens offer, samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag, en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under förintelsen och de som stod emot.

Läs mer om Förintelsens minnesdag hos Forum för levande historia

Samlat stöd under temat om nationella minoriteter

I Sverige finns fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Under vårt tema om nationella minoriteter kan du bland annat läsa om minoriteternas rättigheter och minoritetslagen, Europarådets konventioner och minoritetspolitikens tre delområden.

– Äldreomsorg, socialtjänst och hälso- och sjukvård är viktiga aktörer i arbetet för att förverkliga de nationella minoriteternas rättigheter, stärka deras möjlighet till inflytande och stödja de historiska minoritetsspråken. Kunskapsguidens tema om nationella minoriteter ska vara ett stöd i det arbetet, säger Katarina Popovic, samordnare för området nationella minoriteter på Socialstyrelsen.

Temat Nationella minoriteter på Kunskapsguiden

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.