Personer med behov av särskilt stöd

Nu finns Socialstyrelsens stöd för arbetssätt under pandemin för personal och chefer i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS. Nytt material finns även för dig som behöver prata om covid-19 med personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism.

Arbetssätt vid bostad med särskild service enligt LSS

Personer som bor i bostad med särskild service för vuxna kan tillhöra en riskgrupp och samtidigt ha svårt att förstå rekommendationer och hur covid-19-pandemin påverkar vardagen. Det kan också vara svårt för personerna i boendet att uttrycka hur de mår och det kan vara oroligt att byta rutiner. Många personer med kognitiva svårigheter är beroende av att ha personal som kan ge pedagogiskt stöd och när vardagen ser annorlunda ut kan det behövas extra mycket stöd.

Arbetssätt vid covid-19 inom bostad med särskild service för vuxna enligt LSS

Stödmaterial för dig som behöver prata om covid-19 med personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism

Alla har rätt att få information om covid-19, vad det innebär och vilka åtgärder som behövs för att minska risken för smitta. Du som möter personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism kan behöva förklara allt från Folkhälsomyndighetens rekommendationer om god basal hygien och att hålla avstånd, till vad som händer i omvärlden. Alla ska kunna förstå varför vardagen inte är som den brukar vara just nu.

Därför finns nu ett material som ger stöd i hur du kan prata om viruset med personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism, samt länkar till bra, anpassad information om covid-19.

Materialet har tagits fram i samarbete mellan Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Myndigheten för delaktighet (MFD), Riksförbundet FUB och Autism- och Aspergerförbundet.

Att prata om coronaviruset och covid-19 med personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.