Vi firar sverigefinnarnas dag

I dag den 24 februari firar vi sverigefinnarnas dag. Sverigefinnar är en av fem nationella minoriteter i Sverige och finskan är erkänt som nationellt minoritetsspråk. På Kunskapsguiden kan du bland annat läsa om minoriteternas rättigheter, som att få tala och värna sitt eget språk.

Fotograf: Peter Steggo

Sverigefinnarna är sedan år 2000 en av de fem erkända nationella minoriteterna i Sverige. Då erkändes också finska som nationellt minoritetsspråk. Cirka 700 000 personer i Sverige beräknas ha anknytning till det finska språket och kulturen.

I de 66 kommuner som ingår i förvaltningsområdet för det finska språket har de som önskar rätt att få förskola och äldreomsorg på finska. De som vill har även rätt att använda finskan både muntligt och skriftligt i kontakt med kommunen och flera andra myndigheter.

Sverigefinnarnas dag har firats sedan 2011 för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

Läs mer om sverigefinnar och finska på Kunskapsguiden

Sverigefinnar – en av fem nationella minoriteter

I Sverige finns fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Under vårt tema om nationella minoriteter kan du bland annat läsa om minoriteternas rättigheter och minoritetslagen, Europarådets konventioner och minoritetspolitikens tre delområden.

– Temat om nationella minoriteter vänder sig till alla som arbetar i kommuner och regioner i syfte att vara ett stöd i arbetet. Att känna till minoriteternas historia och nuvarande situation samt deras kultur, språk och rättigheter är en viktig grund för att kunna ge ett bra bemötande för alla som i sin yrkesroll möter nationella minoriteter, säger Katarina Popovic, samordnare för området nationella minoriteter på Socialstyrelsen.

Temat Nationella minoriteter på Kunskapsguiden


Läs mer hos andra

Sverigefinländarnas delegation

Minoritet.se

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter