Kompetenssatsning ökar engagemanget i den sociala barn- och ungdomsvården

Rättssäker handläggning och dokumentation är en viktig del i den sociala barn- och ungdomsvården. För att öka kompetensen på området använder Kalmar kommun Socialstyrelsens stöd för lärande i sin helhet. En satsning som har lett till ett större gemensamt engagemang för frågorna.

Inom den sociala barn- och ungdomsvården i Kalmar kommun har man påbörjat ett kompetensutvecklingsarbete inom handläggning och dokumentation. I arbetet används Socialstyrelsens stöd för lärande som innehåller många övningar inom olika områden. Hos enheterna som gjort övningarna har man sett att det gemensamma engagemanget för frågorna ökat.

– Vi ser att diskussionerna som påbörjas under övningarna fortsätter efter övningstillfällena, vilket vi tycker är ett fint resultat. Dessutom är våra diskussioner mer grundande i handböcker och liknande istället för allmänt tyckande och tänkande, säger Thereze Lundborg, enhetschef i Kalmar kommun.

Kompetenshöjande för både nya och erfarna handläggare

Kalmar kommun har valt att använda stödet i sin helhet och har därför tagit fram en långsiktig plan för kompetensutvecklingsarbetet. De fem enheter som påbörjat arbetet med stödet räknar med att hålla på i ett och ett halvt till två år. Blandningen av kollegor med olika lång erfarenhet har lett till givande diskussioner.

– Både nya och erfarna handläggare har uttryckt att utbildningen är kompetenshöjande. Vi har också sett att övningarna skapar en hög delaktighet bland deltagarna och möjliggör för alla att ta ansvar för sin kompetensutveckling, säger Hanna Pettersson, socialsekreterare med utökat ansvar i kommunen.

Hanna Pettersson ansvarar för att planera och leda alla övningstillfällena med de olika enheterna. Fördelen med att en specifik person håller ihop arbetet är att hon kan fånga upp områden och frågor som de behöver fokusera ännu mer på.

– Vår dokumentation har gått till att bli tydligare och mer ändamålsenlig och vi har även upptäckt förbättringsområden som vi kan arbeta vidare med, säger Hanna Pettersson.

Ny film som ger en introduktion till stödet

Socialstyrelsens stöd för lärande i handläggning och dokumentation lanserades hösten 2020. Nu har stödet utökats med:

Några mindre uppdateringar har också gjorts i övrigt material. Allt material finns i övningspaketet ”För dig som ska planera övningarna” i Socialstyrelsens utbildningsportal

Läs mer

Stöd för lärande i handläggning och dokumentation på Socialstyrelsens utbildningsportal

Temat Handläggning och dokumentation med barnet i centrum

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter