Medicin för en månad hemma – information riktad till patienter

Sedan den 1 mars rekommenderar Socialstyrelsen att patienter med långvarig receptbelagd läkemedelsbehandling har förbrukning för en månad hemma. Nu finns information om rekommendationen som du kan använda eller hänvisa till i mötet med patienter. På Kunskapsguiden hittar du också mer stöd för den kommunala hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens beredskapsarbete.
Bild på en familj som sitter vid ett matbord. Farfar i familjen har medicin för en månad hemma.

Socialstyrelsen rekommenderar sedan den 1 mars en månads beredskap i hemmet av läkemedel och förbrukningsartiklar som förskrivits av hälso- och sjukvårdspersonal. Syftet är att stärka beredskapen och minska sårbarheten hos patienter, hälso- och sjukvård och apotek.

På Socialstyrelsens webbplats finns mer information om rekommendationen. Där hittar du också information och material riktat till patienter som beskriver rekommendationen, vem som omfattas och några enkla steg för att skapa beredskap av medicin för en månad. Du som arbetar med att sprida informationen till patienter kan skriva ut eller ladda ner materialet.

Medicin för en månad hemma

Stöd för beredskapsarbete

Samhällsstörningar påverkar i olika grad den kommunala hälso- och sjukvården och socialtjänstens möjligheter att bedriva sin verksamhet. Därför är det viktigt att det finns beredskap i form av planer, rutiner, utbildad personal och ledning innan en samhällsstörning uppstår.

På Kunskapsguiden hittar du information, utbildningar och kunskapsstöd som berör den kommunala hälso- och sjukvården och socialtjänstens beredskapsarbete.

Stöd för beredskapsarbete

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.