Vi firar sverigefinnarnas dag

Idag den 24 februari firar vi sverigefinnarnas dag. Sverigefinnar är en av fem nationella minoriteter i Sverige och finskan är erkänt som nationellt minoritetsspråk. I förvaltningsområdet för det finska språket ingår 66 kommuner där de som vill har rätt till förskola och äldreomsorg på finska.

Fotograf: Peter Steggo

Den 24 februari firar vi Sverigefinnarnas dag. Sverigefinnar är en av de fem erkända nationella minoriteterna i Sverige. Dagen har firats sedan 2011 för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

Sedan år 2000 är finskan ett erkänt nationellt minoritetsspråk i Sverige. I de 66 kommuner som ingår i förvaltningsområdet för det finska språket, har de som önskar rätt att få förskola och äldreomsorg på finska. De som vill har även rätt att använda finskan både muntligt och skriftligt i kontakt med kommunen och flera andra myndigheter.

Läs mer om sverigefinnar och finska under temat Nationella minoriteter

Läs mer hos andra

Sverigefinländarnas delegation

Minoritet.se

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.