Inför att besöksförbudet upphör 1 oktober

Regeringen har beslutat att inte förlänga besöksförbudet på äldreboenden. Det betyder att de som bor på boendena kan ta emot besök som de önskar från och med den 1 oktober.
Johner Bildbyra AB
+46 8 644 83 30
info@johner.se
sales@johner.se

Samspelet mellan boende, personal och närstående kommer att vara viktigt för att skapa ett hållbart och säkert sätt att ta emot alla som nu vill träffa sina nära och kära.

Alla har ett ansvar

Folkhälsomyndigheten har föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:12) om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m. Där finns regler och rekommendationer riktade till både kommunala verksamheter och verksamheter i enskild regi. I författningen finns också allmänna råd riktade till privatpersoner om vad man bör göra för att minska risken för smittspridning. Dessa gäller även för de som bor på äldreboende och deras besökare.

Stöd till verksamheterna

Socialstyrelsen har beslutat om nya föreskrifter som börjar gälla från och med den 1 oktober 2020. De tydliggör verksamheternas ansvar för att hindra att smitta kommer in och sprids på boendet. Bestämmelserna i föreskrifterna gäller både kommunala och enskilda verksamheter.

Socialstyrelsen har också tagit fram stödmaterial som verksamheterna kan använda i arbetet med att ta emot besök på ett säkert sätt. Materialet kommer bland annat att publiceras på myndighetens webbsida för chefer och huvudmän i kommunen.

Läs mer om Socialstyrelsens stöd till verksamheterna på sidan för Chefer och huvudmän i kommunen

Läs vanliga frågor och svar om vad som gäller när besöksförbudet tas bort, under rubriken Äldre

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.