Vi uppmärksammar Förintelsens minnesdag

I dag den 27 januari uppmärksammar vi Förintelsens minnesdag för att hedra de som mördades i nazisternas förintelseläger. Förintelsen drabbade miljontals judar och även romer, två av Sveriges fem nationella minoriteter. På Kunskapsguiden kan du bland annat läsa om minoriteternas rättigheter, som att få tala och värna sitt eget språk.

Bild: Forum för levande historia.

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, datumet då förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag, en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under förintelsen och de som stod emot.

Läs mer om Förintelsens minnesdag hos Forum för levande historia

Samlat stöd under temat om nationella minoriteter

I Sverige finns fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Under vårt tema om nationella minoriteter kan du bland annat läsa om minoriteternas rättigheter och minoritetslagen, Europarådets konventioner och minoritetspolitikens tre delområden.

– Det är viktigt att personer som arbetar inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten känner till de nationella minoriteternas särskilda rättigheter och historia för att kunna ge ett bra bemötande. Kunskapsguidens temasida om nationella minoriteter ska vara ett stöd i detta, säger Katarina Popovic, samordnare för området nationella minoriteter på Socialstyrelsen.

Temat Nationella minoriteter på Kunskapsguiden

Ny rapport om att stärka judiskt liv i Malmö

I dag lever cirka 25 000 judar i Sverige. Majoriteten av dem bor i Stockholm, Göteborg och Malmö. På vår sida om judar och jiddisch har vi nyligen länkat till en ny rapport från Malmö stad - Med kippa på Möllan? En rapport om att stärka judiskt liv i Malmö.

Judar och jiddisch

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter