Stöd i arbetet med personcentrering

Personcentrering är ett förhållningssätt som är nära kopplat till värderingar, attityder och kulturen i en verksamhet. I det nya temat får du samlad information om vad personcentrerad vård och omsorg innebär för personen, vård- och omsorgspersonalen och ledningen som behöver skapa förutsättningar för att arbeta personcentrerat.
Flera personer sitter runt ett bord och samtalar. Några är sjukvårdspersonal.

Personcentrering är ett förhållningssätt som grundas på principer om att mottagaren är en person med förmågor och behov som är delaktig och där personalen är en resurs i personens hälsoprocess.

Vården och omsorgen är ytterst till för dem som behöver den. Ledningen för vården och omsorgen behöver skapa förutsättningar så att personalen har uppdrag, kunskap och resurser för att arbeta personcentrerat i mötet med personen. Lika viktigt är dock att ha ett personcentrerat förhållningssätt i de strategiska besluten och planeringen av verksamheten.

Personcentrering viktigt för en god och nära vård

Temat om personcentrering är en del av Socialstyrelsens stöd till omställningen till en god och nära vård. Temat beskriver vad det innebär att arbeta personcentrerat, vad lagen säger om personcentrering och hur ledning och styrning kan skapa förutsättningar att jobba personcentrerat.

– Temat vänder sig både till personer på ledningsnivå och vårdpersonal. Ledningsnivån behöver finnas med för att skapa goda förutsättningar för medarbetarna att arbeta personcentrerat, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

Läs mer under temat Personcentrering

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter