Vi uppmärksammar Tornedalingarnas dag

Den 15 juli är det Tornedalingarnas dag. Tornedalingar är en av fem nationella minoriteter i Sverige och meänkieli ett nationellt minoritetsspråk. Under Kunskapsguidens tema om nationella minoriteter kan du ta del av mer information om tornedalingar och meänkieli.

Tornedalingar är sedan år 2000 en av de fem erkända nationella minoriteterna i Sverige. Samtidigt erkändes också meänkieli som nationellt minoritetsspråk. Inom minoriteten finns tre identiteter; tornedalingar, kväner och lantalaiset. Benämningarna används för att beteckna både en regional och en kulturell identitet.

Tornedalingar har rätt till äldreomsorg på meänkieli

I Sverige ingår sammanlagt nio kommuner i förvaltningsområdet för meänkieli: Kiruna, Gällivare, Pajala, Övertorneå, Haparanda, Kalix, Luleå, Stockholm och Umeå. I förvaltningskommunerna har minoriteten rätt till förskola och äldre-omsorg på sitt språk.

Under Kunskapsguidens tema om nationella minoriteter hittar du mer inform-ation om tornedalingar och meänkieli.

Nationella minoriteter – Tornedalingar och meänkieli

Tornedalingar – en av fem nationella minoriteter

I Sverige finns fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Under Kunskapsguidens tema om nationella minoriteter kan du bland annat läsa om minoriteternas rättigheter och minoritetslagen, Europarådets konventioner och minoritetspolitikens tre delområden.

Temat Nationella minoriteter på Kunskapsguiden

Läs mer hos andra

Minoritet.se

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.