Nytt tema introducerar området psykisk hälsa och ohälsa

Psykisk hälsa och ohälsa är ett brett område, som berör stora delar av hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Men vad betyder de olika begreppen egentligen? Vilka myndigheter och aktörer har ansvar för vad? Och hur hittar man till deras kunskap? Kunskapsguidens nya tema Psykisk hälsa och ohälsa är en introduktion till området.
Mor och son kramas

Arbetet med psykisk hälsa och suicidprevention är högt prioriterat av regeringen och myndigheterna. Alla som möter människor i sitt arbete behöver ha kunskap om området, för att kunna stödja och hjälpa på rätt sätt. Det gäller särskilt personal inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

Maria Bodin är utredare på Socialstyrelsen, i det projekt som följer upp aktiviteterna i den fleråriga överenskommelsen om psykisk hälsa och suicidprevention mellan regeringen och organisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– För länssamordnare och andra som jobbar med psykisk hälsa på regional och lokal nivå kan det vara svårt att hitta rätt bland all kunskap som finns framtagen av de ansvariga myndigheterna Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, och av organisationen SKR. Vi tror att det kan vara bra med en ”resurskarta” som underlättar navigeringen och samlar information på ett överskådligt sätt och det är det som vi hoppas att det här nya temat på Kunskapsguiden kan vara, säger hon.

Samlar samtliga teman om psykisk hälsa och ohälsa

Kunskapsguidens nya tema Psykisk hälsa och ohälsa är en introduktion till området. Här reder vi ut och förklarar de olika begreppen, beskriver kortfattat vad de inblandade myndigheterna och aktörerna har kunskap om och ansvar för, och länkar vidare till deras kunskap.

Under det nya temat har vi också samlat samtliga teman på Kunskapsguiden som handlar om psykisk hälsa och ohälsa. Liksom andra teman på Kunskapsguiden innehåller de samlad information från flera myndigheter och andra aktörer.

Temat Psykisk hälsa och ohälsa

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter