Föräldraguide om umgänge på lätt svenska

Föräldraguiden i serien Positivt umgänge finns nu tillgänglig i en version på lätt svenska. Guiden vänder sig till föräldrar till barn som är placerade i familjehem och som behöver information på enklare språk.
Familj sitter runt köksbord.

Socialstyrelsen har tagit fram serien ”Positivt umgänge” för att stödja möjligheterna till positiv kontakt mellan familjehemsplacerade barn och deras föräldrar. Materialet består av tre anpassade guider – för barnet, för föräldrarna och för familjehemmet.

Guiden för familjehem handlar om deras roll i umgänget men har också fokus på barnets och föräldrarnas behov. Guiderna för barn och föräldrar ger stöd och uppmuntrar till egen reflektion över umgänget i stort. Nu finns även en guide på lätt svenska för föräldrar som behöver information på enklare språk.

– Vi är glada att kunna presentera ett alternativ på enklare språk, det är också något som socialtjänsten i flera kommuner har önskat. Nu kan föräldrar bläddra och välja vilken guide som passar, säger Rose-Marie Odstam, utredare på Socialstyrelsen.

Manual för användare i socialtjänsten

För dig som arbetar inom socialtjänsten finns en kortfattad manual om hur guiderna kan användas. I manualen hittar du sammanfattad information om guidernas innehåll och instruktioner om hur du kan använda dem.

– Du som arbetar inom socialtjänsten kan dela ut guiderna när som helst under placeringen, men det är bra om det finns tid att prata en stund. Om det inte passar att dela ut guiderna kan du kanske använda materialet som grund för samtal om umgänget, säger Rose-Marie Odstam.

Här hittar du samtliga guider för ett positivt umgänge inklusive manualen

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.