Fadimedagen påminner om vikten av arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck

Den 21 januari uppmärksammas Fadimedagen i Sverige till minne av Fadime Sahindal, som mördades av sin far i hederns namn. Dagen påminner oss om hur viktigt arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck är. På Kunskapsguiden hittar du information och utbildningar inom området.
Person i  motljus går genom tunnel.

Hedersrelaterat våld och förtryck utövas för att bevara eller återskapa en familjs, en släkts eller en annan grupps heder. Det kan handla om både fysiskt och psykiskt våld, allt från vardagliga inskränkningar till grovt fysiskt våld och till och med mord. Konkreta exempel är barnäktenskap, tvångsäktenskap, oskuldskontroll, oskuldsoperationer och könsstympning av flickor och kvinnor.

Personer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck får inte alltid den hjälp och det stöd som de behöver och har rätt till, trots att kommunerna enligt socialtjänstlagen har ett ansvar för att de ska få hjälp.

Under vårt tema om hedersrelaterat våld och förtryck finns mer information samt publikationer och utbildningar som kan vara ett stöd för dig som arbetar inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvården.

Hedersrelaterat våld och förtryck - Kunskapsguiden

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.