Ny statistik om äldre med covid-19 som vårdats på sjukhus

Socialstyrelsen har publicerat ett faktablad med ny statistik om sjukhusinläggningar bland äldre på särskilt boende och med hemtjänst som avlidit i covid-19.
Närbild på äldre hand som håller kaffekopp.

Faktabladet omfattar de 4 128 personer på särskilt boende och med hemtjänst som avlidit i covid-19 fram till och med den 12 augusti, och andelen av dem som vårdats på sjukhus någon gång under de två sista veckorna i livet. Statistiken är uppdelad på boendeform, ålder, kön, län samt över tid.

– Statistiken visar att det finns stora skillnader i andelen äldre personer som vårdats på sjukhus innan dödsfallet. Utifrån våra nationella register kan vi bland annat se att andelen sjukhusvårdade var högre i de yngre åldersgrupperna än i de äldre, säger Henrik Lysell, enhetschef på Socialstyrelsen.

För att kunna dra vidare slutsatser om vad skillnaderna beror på behövs fler underlag, exempelvis journalgranskningar och forskning.

– Det är därför mycket positivt att regioner själva analyserar sin statistik, säger Henrik Lysell.

Statistik avseende sjukhusinläggningar bland avlidna i covid-19 som bott på särskilt boende eller haft hemtjänst (pdf)

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.