Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning

Lördagen den 6 februari uppmärksammar vi den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning.
Barn med ryggsäck.

Socialstyrelsen uppskattar att cirka 40 000 kvinnor och flickor i Sverige har utsatts för någon form av könsstympning, ett ingrepp som är förbjudet enligt svensk lag sedan 1982. Om man är bosatt i Sverige är det även olagligt att genomföra ingreppet utomlands.

Flickor och kvinnor som har besvär på grund av könsstympning har rätt till en god vård och ett bra bemötande. Socialstyrelsen inventerar nu vilken vård som erbjuds och kommer att lämna förslag på förbättringar. De erbjuder också kunskapsstöd till socialtjänsten, och hälso- och sjukvården.

Läs mer under temat Könsstympning av flickor och kvinnor

Lyssna gärna på avsnitt 58 av Socialstyrelsens podcast På djupet, som publicerades i januari 2019. I samtalet deltar Bita Eshraghi, gynekolog på Södersjukhusets Amelmottagning som tar emot flickor och kvinnor med erfarenhet av könsstympning, Fana Habteab på Riksföreningen stoppa kvinnlig könsstympning och Inga-Maj Andersson, utredare på Socialstyrelsen.

Här kan du lyssna på podden om kvinnlig könsstympning

 

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter