Vi uppmärksammar internationella dagen för äldre

Idag uppmärksammar vi den internationella dagen för äldre genom att lyfta vårt metodstöd om hur du som arbetar inom äldreomsorgen kan stödja äldre personers vilja.
Ung kvinna och äldre kvinna tittar på datorskärm tillsammans.

Den 1 oktober uppmärksammas den internationella dagen för äldre runt om i hela världen. Dagen har initierats av FN för att uppmärksamma äldre personer lite extra varje år.

Stödja äldre personers vilja

På Kunskapsguiden har vi många olika kunskapsstöd för dig som arbetar inom äldreområdet. Idag vill vi särskilt lyfta ett metodstöd som ger råd om hur du kan stödja äldre personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja.

Äldre personers vilja ska vara vägledande för de insatser äldreomsorgen ger men många äldre personer med behov av omsorg har nedsatt beslutsförmåga och behöver stöd för att uttrycka sin vilja.

– Du som arbetar inom äldreomsorgen behöver alltid utgå ifrån att de äldre du möter i arbetet har en vilja och kan ge uttryck för den. Det är inte alltid enkelt, men genom att stödja den enskilde, inte ge upp och söka efter lösningar finns förutsättningar för den äldre att förmedla sin vilja, säger Anders Berg, utredare på Socialstyrelsen.

Mer om att stödja äldre personers vilja

 

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.