Stöd för socialtjänsten att förebygga avhysningar

Socialtjänstens arbete med att förebygga avhysningar är en betydelsefull del i samhällets samlade insatser mot hemlöshet. Nu finns en reviderad vägledning utifrån bland annat aktuell lagstiftning och förändringar på bostadsmarknaden.
Vy över Uddevalla

Socialstyrelsens vägledning i arbetet med att förebygga avhysningar är reviderad utifrån lagstiftning, förändringar på bostadsmarknaden och den verksamhetsutveckling som har skett inom området. Syftet är att ge socialtjänsten ett aktuellt och behovsanpassat stöd i arbetet med att förebygga avhysningar från bostäder.

– För att stötta socialtjänsterna i att jobba mer förebyggande mot avhysningar har vi uppdaterat publikationen. Den har även fått en tydligare struktur som gör att den är lättare att hitta i och använda som en checklista, säger Anna Lindskog, utredare på Socialstyrelsen.

Vägledningen vänder sig främst till beslutsfattare och personal inom socialtjänsten. Den kan också vara ett stöd för samverkande aktörer som hyresvärdar och Kronofogden samt för frivilligorganisationer, personliga ombud och andra som stöttar enskilda personer och familjer.

Om att förebygga avhysningar under temat Hemlöshet

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.