Stöd om samisk hälsa i fokus på samernas nationaldag

I dag den 6 februari firar vi samernas nationaldag. Samerna är Sveriges urfolk och en av fem nationella minoriteter i Sverige. Kunskapsguiden uppmärksammar dagen genom att lyfta olika kunskapsstöd om samisk hälsa.
Sameskor i snö

Sametinget har tillsammans med fyra regioner och andra aktörer bildat ett kunskapsnätverk för samisk hälsa. Kunskapsnätverket har bland annat tagit fram en strategi för en kulturanpassad hälso- och sjukvård och en webbutbildning om samisk kulturförståelse.

På Kunskapsguiden hittar du mer information om strategin för samisk hälsa, en kulturanpassad hälso- och sjukvård, webbutbildningen om samisk kulturförståelse och samers psykosociala hälsa.

Samisk hälsa 

Samerna – en av fem nationella minoriteter

I Sverige finns fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Samiska är erkänt som nationellt minoritetsspråk och sedan år 2010 finns ett förvaltningsområde för samiska där de som önskar bland annat har rätt till förskola och äldreomsorg på samiska.

Under vårt tema om nationella minoriteter kan du bland annat läsa om minoriteternas rättigheter och minoritetslagen, Europarådets konventioner och minoritetspolitikens tre delområden.

Temat Nationella minoriteter på Kunskapsguiden

Läs mer hos andra

Samer.se

Minoritet.se

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.