Hälsokonsekvenser vid värmebölja

Äldre, kroniskt sjuka och små barn löper större risk för allvarliga hälsokonsekvenser under en värmebölja. För att minska risken är det viktigt att vara både förberedd och uppmärksam på tidiga symtom och vätskebrist. Lär dig hur verksamheten kan hantera värmen i temat om värmebölja.
Två äldre kvinnor spelar brädspel i trädgården.

Höga temperaturer och långvarig värmebölja kan påverka alla men en del personer är extra utsatta. För att minska risken för allvarliga konsekvenser av höga temperaturer är det viktigt både att förebygga och att vara observant på tidiga symtom och tecken på vätskebrist.

Boenden och hemtjänst kan använda markiser, solskärmar, persienner och anpassad ventilation och vädring. De kan också överväga att installera kylsystem och luftkonditionering där sårbara grupper bor och vistas. Men på grund av smittrisken bör man undvika fläktar i gemensamma utrymmen på boenden. Att det finns flera svala utrymmen är viktigt så att inte alla boende och personal samlas i ett litet utrymme.

– En värmebölja kan innebära stora hälsokonsekvenser för riskutsatta personer, exempelvis äldre, kroniskt sjuka, små barn med flera. Effekterna kan leda till hjärtsvikt och i värsta fall att personen avlider, säger Erik Wessman, utredare på Socialstyrelsen.

Förbered verksamheten för både värmebölja och covid-19

I sommar är det viktigt att vidta åtgärder som minskar negativa hälsoeffekter av både värmebölja och den pågående smittspridningen av covid-19.

– Att planera i förväg är viktigt – då blir det mycket lättare för alla att agera rätt om något händer. I år kanske det är extra viktigt utifrån att vi har en pandemi som vi samtidigt behöver ta hänsyn till och som många gånger utsätter samma målgrupper. Det blir extra viktigt att göra rätt, säger Erik Wessman.

I temat om värmebölja får verksamhetsansvariga och ledning stöd i att förbereda sig och planera sina verksamheter för att förebygga risker. Genom att förbereda verksamheten kan man minska eller helt eliminera hälsoeffekter och dödsfall.

Identifiera extra utsatta personer och minska risken för vätskebrist

Många som har hemtjänst, bor på vårdboenden eller i LSS-boenden kan tillhöra en eller flera riskgrupper och vara extra känsliga för höga temperaturer.

Vård- och omsorgspersonal behöver därför hjälpa dessa personer att minska risken för vätskebrist och andra negativa konsekvenser i samband med en värmebölja. I temat om värmebölja får man lära sig att identifiera extra utsatta personer, och man får råd om hur man kan agera som personal om man märker att en person har symtom.

Temat Värmebölja – att förebygga och hantera dess effekter

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter