Under 2023 genomförde Socialstyrelsen ett pilotprojekt för att stötta kommuner att implementera kunskapsstödet ”Insatser för att motverka fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott”. Piloten genomfördes i samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och regionala samverkans- och stödstrukturerna (RSS) och stödet gavs till ett 70-tal kommuner.
Tre av kommunerna – Ronneby kommun, Västerås stad och Göteborgs stad – deltog i konferensen i september och delade med sig av hur de gått tillväga för att implementera kunskapsstödet.
– Vi ser det här arbetet som barns rätt till en trygg och god uppväxt säger Iman El Awad, utvecklingsledare på Individ- och familjeförvaltningen i Västerås kommun.
I Ronneby kommun användes kunskapsstödet som diskussionsunderlag för vilka metoder de skulle använda.
– Vi tycker att kunskapsstödet är otroligt tydligt och bra och enkelt att arbeta med, säger Jenny Tapper enhetschef på Råd och stöd-familj enheten i Ronneby kommun.
Se konferensen och ta del av kunskapsstödet
Hela konferensen går nu att se i efterhand. I inspelningen, som du hittar i vårt tema om barn och unga som begår brott, kan du bland annat lyssna på kommunernas presentationer och hur de tagit sig an utmaningarna. Där hittar du också kunskapsstödet ”Insatser för att motverka fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott”.
Insatser till barn med hög risk för fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott – Stöd för implementering