Familjeorienterat arbetssätt i familjer med missbruk

När föräldrar med missbruk uppmärksammas inom socialtjänsten behövs både ett föräldra- och ett barnperspektiv. Socialstyrelsen har stöd för implementering av ett familjeorienterat arbetssätt inom socialtjänstens verksamhet.
Möte mellan ett barn och två vuxna. Barnets ryggtavla syns i fokus.

För barn som på nära håll ser vuxna gå igenom svårigheter kan oro, ansvar och känslor av skam och skuld vara tunga att bära. Varje enskilt barn har rätt att bli sett och stöttat av en vuxen som bryr sig. När föräldrar med missbruk uppmärksammas inom socialtjänsten behövs därför ett familjeorienterat arbetssätt.

När socialtjänsten arbetar utifrån ett familjeorienterat arbetssätt samordnas verksamhetens olika enheter för att förbättra stödet till både barn, föräldrar och familjen som helhet. Arbetet förutsätter en helhetssyn och ett internt samarbete, där verksamhetens samlade kompetens kommer barn och föräldrar till del.

Stöd för implementering, lärande exempel och introduktionsfilm

På Kunskapsguiden kan du som arbetar inom socialtjänstens verksamheter få kunskap och vägledning i att utveckla ett mer familjeorienterat arbetssätt. Under temat om familjeorienterat arbetssätt finns bland annat stöd för implementering, hantering av sekretess, lärande exempel från kommuner och en film som ger en introduktion till familjeorienterat arbetssätt.

Läs mer under temat om familjeorienterat arbetssätt

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!