Att upptäcka våld på exempelvis äldreboendet eller i hemtjänsten kan vara svårt. Symtomen är ofta synonyma med tecken på åldrande. En fraktur eller ett blåmärke kan ha sin förklaring i en fallolycka. Ett förändrat beteende, oro eller nedstämdhet kan bero på att livet inte längre är detsamma som förr.
Men orsaken kan ibland vara våld. Och det går att upptäcka.
Det viktiga är att fråga den äldre om något har hänt, lyssna och ställa följdfrågor. För en våldsutsatt är det inte enkelt att berätta, så det gäller att ta sig tid och närma sig ämnet varsamt.
– Det viktigaste du inom äldreomsorgen kan göra är att våga fråga den äldre om du misstänker att något inte står rätt till. Det kan kännas som svåra samtal, men också omtänksamma. Genom att fråga ger vi den äldre en chans att berätta, samtidigt som vi kan få ett underlag för att hantera det våld som eventuellt förekommer, säger Linda Vikman, utredare på Socialstyrelsen.
Nytt tema och nytt stödmaterial
Ett nytt tema här på Kunskapsguiden tar upp ämnet äldre och våld. Det ger råd i hur en verksamhet kan börja arbeta med frågan, hur våld upptäcks och konkreta tips för samtal om våld, inklusive frågor som går att ställa.
Temat rymmer också ett nytt diskussionsmaterial för att användas på ett APT-möte. Materialet är framtaget av Socialstyrelsen med hjälp från Jämställdhetsmyndigheten.
Fem fakta om äldre och våld:
- Våld är inte alltid fysiskt.
- En partner är den vanligaste våldsutövaren.
- Våldshandlingarna är inte alltid medvetna eller illa menade. Att vårda sin partner eller förälder kan vara påfrestande.
- Andra äldre kan utsätta till exempel sin granne på äldreboendet för våldshandlingar.
- Omsorgspersonal kan utsätta äldre för våldshandlingar, till exempel genom nedsättande ord.