Ett teambaserat arbetssätt innebär att samla de kompetenser som behövs i ett team runt en person. Det är även viktigt att se personen själv som en del av teamet – och när det är aktuellt även de anhöriga.
– Teamarbete är centralt för utvecklingen mot en god och nära vård, där vården och omsorgen ser och samordnar en persons olika behov. Ett team skapar också bättre kontinuitet och sammanhang genom att betrakta de olika professionernas perspektiv så att insatserna kan formas på ett tryggt och säkert sätt, säger Anna Netterheim, utredare på Socialstyrelsen.
För att arbeta i team behövs ett strukturerat arbetssätt. För att uppnå det behövs vissa grundläggande förutsättningar, exempelvis de resurser i form av tid och personal som krävs för att möjliggöra ett gott teamarbete.
Om att vara ledare eller chef för ett team
Det är viktigt med en ledning som skapar förutsättningar och stödjer samverkan och teamarbete. Samverkan på ledningsnivå är en av grundförutsättningarna för att lyckas med samverkan och teamarbete.
I det nya temat om teambaserat arbetssätt finns ett särskilt avsnitt om att vara ledare eller chef för ett team. Där finns bland annat reflektionsfrågor som är till för dig som är chef eller teamledare för multiprofessionella team, men även en utbildning om teambaserat arbetssätt som har ett avsnitt för just chefer och teamledare.
– Chefen eller ledaren för ett team behöver skapa bra förutsättningar, vilket kan vara extra utmanande när teamet är sammansatt av deltagare från olika verksamheter och vård- eller omsorgsgivare. Reflektionsfrågorna som vi har tagit fram kan bidra till att utveckla både chefsrollen och teamarbetet, säger Anna Netterheim.
I det nya temat om teambaserat arbetssätt hittar du också publikationer och utbildningar som relaterar till temat.