Uppsökande arbete – en nyckel för att nå personer i hemlöshet

Att hjälpa personer i hemlöshet kräver aktiva insatser och uppsökande arbete är en central del av detta. Nu kan du läsa om uppsökande arbete på Kunskapsguiden.
Tidningar utspridda på en parkbänk

Uppsökande arbete handlar om att aktivt söka upp personer som lever i hemlöshet, snarare än att vänta på att de själva ska söka stöd. Det innebär att bygga relationer, skapa förtroende och erbjuda hjälp utifrån individuella behov. Arbetet behöver anpassas efter lokala förutsättningar.

Att arbeta uppsökande är särskilt viktigt för att nå personer i akut hemlöshet, som kan ha en komplex problematik och sakna kontakt med socialtjänst eller andra stödfunktioner.

Ny sida om uppsökande arbete

Temat Hemlöshet på Kunskapsguiden innehåller en ny sida om uppsökande verksamhet. Här hittar du också Socialstyrelsens nya vägledning kring hur uppsökande arbete kan bedrivas.

Materialet innehåller exempel på goda arbetssätt, viktiga utgångspunkter och förhållningssätt och belyser vikten av samverkan med andra aktörer, såsom hälso- och sjukvården, frivilligorganisationer och polis.

Kunskapsstödet lyfter också fram vikten av att arbeta relationsskapande och att bygga långsiktiga lösningar för att förebygga hemlöshet.

– Ett välfungerande uppsökande arbete kan göra stor skillnad för de som befinner sig i hemlöshet i en kommun. Med det här kunskapsstödet hoppas vi att fler får inspiration för att kunna genomföra ett bra, uppsökande arbete, säger Sofia Lidén, utredare på Socialstyrelsen.

Stöd för lokal anpassning av arbetet

Förutsättningar i olika kommuner skiljer sig åt. Därför behöver socialtjänsten skaffa sig en bild av hur de lokala behoven ser ut, för att arbetet ska bli effektivt. Det kan till exempel handla om hur stor personalresurs som behövs, arbetstider och var arbetet ska genomföras. Vägledningen innehåller därför inga rekommendationer för hur arbetet ska utformas. Istället finns förslag på arbetssätt.

– Att befinna sig i hemlöshet innebär en stor utsatthet för individen. Det här är grupper som inte alltid själva söker samhällets stöd och hjälp. I juli i år planeras en ny socialtjänstlag att träda i kraft, där bland annat vikten av en lätt tillgänglig socialtjänst lyfts fram. Att bedriva ett uppsökande arbete kan vara ett sätt att göra socialtjänsten mer tillgänglig för dessa grupper, säger Sofia Lidén.

Uppsökande arbete

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!